Povodom obeležavanja Svetskog dana pantomime (22.mart), Beograd će biti domaćin PRVE SVETSKE KONFERENCIJE O PANTOMIMI od 21. do 23. marta 2018.godine u organizaciji Svetske oprganizacije pantomimičara u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Festivalom internacionalnog studentskog pozorišta FIST odnosno Fakultetom dramskih umetnosti, Srpsko-Korejskim informacionim pristupnim centrom,agencijom DMC Vekol i drugim partnerima.

Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje ne samo kod nas već i u svetu i okupiće najvažnija imena svetske pantomime među kojima je Ela Jaroševič, francuskinja poljskog porekla koja vodi Evropsku akademiju za pozorište pokreta „Studio Maženi“ u Parizu i koja je uspela da uvede pojam „Umetnik pantomime“ i profesionalni sertifikat u francusko radno zakonodavstvo. Kuriozitet je da je ona i bivša supruga čuvenog Marsela Marsoa. Karlos Martinez iz Barselone se već decenijama bavi pantomimom i sa predstavama koje su uglavnom na klasične ili biblijske teme putuje širom sveta, sa njim će doći i njegova agent iz Švajcarske koji će imati prilike da se upozna i sa mlađim pantomimičarima i novom ponudom na tržištu. Amiran Šalikašvili jedan od pokretača pantomime u Sovjetskom savezu i Gruziji, osnivač Državnog pozorišta za pantomimu i Katedre za pantomimu na Univerzitetu Šota Rustaveli u Tbilisiju. Andres Valdes naturalizovani slovenac poreklom sa Kube, koji je pantomimu doneo u SFRJ krajem šezdesetih godina. Joram Boker sa Univerziteta Tel Aviv i Stanislav Brosovski osnivač Katedre za pantomimu na Stokholmskoj akademiji dramskih umetnosti.

Povezana vest:  Počela 9. "Noć muzeja"

Svi su oni i dobitnici „Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umetnosti pantomime“ koju je dobio i naš proslavljeni pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc i koja će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji.

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila i Veljo Goranov legendarni bugarski glumac i pantomimičar.

Svi su oni i dobitnici „Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umetnosti pantomime“ koju je dobio i naš proslavljeni pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc i koja će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji.

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila i Veljo Goranov legendarni bugarski glumac i pantomimičar.

Povezana vest:  Uskoro srpsko izdanje Faktora Čerčil Borisa Džonsona

Ovo je ujedno i poziv svim profesorima i studentima, profesionalcima i amaterima iz Srbije da učestvuju na Prvoj svetskoj konferenciji za pantomimu jer kao domaćini u mogućnosti smo da im omogućimo posebne uslove. Svi studenti dramskih umetnosti, plesa i defektologije će moći da se prijave za konferenciju i radionice potpuno besplatno. Potrebno je samo da nam pišu na adresu [email protected] nakon čega ćemo ih kontaktirati i uputiti u proceduru.

Program konferencije je veoma bogat i svi će moći da učestvuju u diskusijama na četiri teme:

Pantnomima i ples
Pantomima kao sredstvo integracije (Pantomima i osobe oštećenog sluha)
Pantomima u programima viskoškolskih institucija
Budućnost pantomime kao umetnosti i biznisa
Na dan obeležavanja Svetskog dana pantomime, 22.marta, kada je rođen Marsel Marso biće organizovana dva velika događaja:

Uređivački maraton u saradnji sa Vikimedija Srbije i
FIST Svetski studentski festival pantomime u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu
Za prvi događaj se mogu prijaviti volonteri koji ne moraju biti iz dramskih struka, poželjno je da znaju strane jezike i naučiće kako se pišu, uređuju i objavljuju članci na Vikipediji.

Povezana vest:  Knjiga od koje je sve počelo - "Sapijens" Juvala Noe Hararija u knjižarama od 29. novemb

Pozivamo sve studente glume i plesa u Srbiji da se prijave za FIST Svetski studenstki festival pantomime na kojem će moći da bude svega 5 učesnika sa pantomimskim (neverbalnim) predstavama u trajanju od 15 do 40 minuta.

Sva prijavljivanja se vrše elektronskom poštom na adresu [email protected].

Opširnije o programu i uslovima se možete informisati na veb sajtu Svetske organizacije pantomimičara www.worldmime.org i na našoj Fejsbuk stranici „World Mime Organisation“ odnosno www.facebook.org/worldmime

Za sve dodatne informacije pozovite Marka Stojanovića, predsednika Svetske organizacije pantomimičara na 060/0320169 ili mu pišite na [email protected] .

Domaćini konferencije su osnivači Svetske organizacije pantomimičara Ofer Blum koji je ujedno i podpredsednik i predsednik Marko Stojanović. Oni su ujedno i inicijatori Svetskog dana pantomime koji se obeležava u preko 40 zemalja na 4 kontineta, a do sada su se za konferenciju prijavili učesnici iz Švedske, Francuske, SAD, Brazila, Gruzije, Ukrajine, Jermenije, Bangladeša, Izraela i Srbije.

I ne zaboravite „Pantomima je jezik svih“!

PHOTO. www.facebook.com/carlosmartinezactor