Misija je ispunjena!

Četvrti po redu Dečji dani kulture u organizaciji Lagune i knjižara Delfi održani su od 19. do 21. aprila i protekli su u razigranoj i veseloj atmosferi pod okriljem pisaca i knjiga.

Brojne radionice i druženja sa piscima održani su na čak tri lokacije, u knjižari Delfi u SKC-u, Dečjem kulturnom centru i Dexi Co radnji u tržnom centru „Ušće“.

Želeći da deci približimo knjigu i čitanje, u goste smo pozvali pisce, glumce, naučnike, stručnjake iz različitih oblasti i naravno snizili cene knjiga za mališane.

Program je počeo već u petak pre podne u Dečjem kulturnom centru gde su predstavljene dva nova Lagunina izdanja – roman „Srećan kraj“ Olivera Jankovića i „Nije čovek, nije čigra“ koju je priredila Gordana Maletić. Promocija je protekla u prijatnoj atmosferi, uz aktivno učešće učenika osnovnih škola „Starina Novak“ i „Drinka Pavlović“.

U popodnevnim satima 19. aprila decu je u knjižari Delfi SKC sačekao omiljeni glumac, a sada i pisac, Andrija Milošević. „Kišni glistac“ je vesela slikovnica o hrabrosti, prijateljstvu i ljubavi. Pored Andrije, govorio je i Ljubivoje Ršumović, koji je pohvalio Andrijino pisanje istakavši da je reč o velikom daru. Posebno zabavna je bila mini-predstava koju su pripremile Andrijine kolege. Više o promociji knjige „Kišni glistac“ pogledajte nahttps://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-radost-i-smeh-na-promociji-zbirke-pesama-kisni-glistac-and-unos-11930.html.

Povezana vest:  Radionice Stele Hotler i Konora Doertija (Jan Fabre Teaching Group) na Institutu za umetničku igru sve do 28. marta 2024.

Uroš Petrović je zatim preuzeo scenu i predstavio „Strahovitu knjigu“ zajedno sa Aleksom Gajićem, koji je ovu priču o strahovima ilustrovao. A zatim su usledile „mozgolomne“ avanture koje je Uroš podstakao svojim zagonetkama i tajanstvenim predmetima. Više o promociji „Strahovite knjige“ pogledajte https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-nezaboravno-druzenje-sa-najmladjima-na-promociji-strahovite-unos-11932.html.

Radionice, igra, smeh i drugarstvo obeležili su drugi dan Dečjih dana kulture.

Najpre smo uz IT centar „Kliker“ programirali svog robota i učili precizno crtanje 3D olovkom, zatim je usledila potraga za štrumpfovima, a vrlo inspirativno je bilo i oslikavanje uskršnjih čestitki sa drugarima iz Dečjeg kulturnog centra, nakon čega su svi radovi izloženi u knjižari. Subotu smo završili Lego radionicom, koja je tradicionalno privukla veliki broj mališana.

Za to vreme, u Dexi Co radnji u TC „Ušće“, Slavimir Stojanović Futro i Uroš Petrović družili su se sa decom.

Nedelja je bila raspevan dan prepun zabave, eksperimenata i druženja sa piscima!

Najpre smo sa Stefanom Tićmijem, autorom višestruko nagrađivane knjige „Ja sam Akiko“, upoznavali njegovu junakinju, a naše simpatije je pobrao mali Trifun, iliti Spavaroti, koji je intervjuisao Stefana.

Usledila je promocija knjige „Urnebesna hemija“ i zanimljivi eksperimenti koje su nam priredile naše drugarice, doktorke nauka Dragana i Andrea. Pa smo tako pravili sneg usred proleća, pravili ljigavca i izazvali pravu erupciju vulkana. Više o promociji knjige „Urnebesna hemija“ pogledajtehttps://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-sneg-usred-proleca-promocija-knjige-urnebesna-hemija-u-ok-unos-11935.html.

Povezana vest:  Razgovor o knjizi "Voli bez zadrške" 14. februara

Najmlađi posetioci ove manifestacije su tokom celog festivala bili veoma inspirisani programom, a u nedelju su pokazali posebnu veštinu, znanje, radoznalost i kreativnost, sjajno se zabavili i tako dokazali da deca i književnost imaju neraskidivu vezu.

O tradicionalnim duvačkim instrumentima učili smo uz muzičko-scenski prikaz drugara iz Dečjeg kulturnog centra predvođenim Milošem Nikolićem, doktorom muzičkih umetnosti i profesorom kavala u Muzičkoj školi „Mokranjac“.

Kao finale Dečjih dana kulture 2019. održana je promocija knjige „Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića, pesnika i pisca koji je obeležio detinjstva mnogih. Na promociji su pored autora govorili glumica Mirjana Karanović, koju pamtimo iz emisije „Fazoni i fore“ kao Miru Alapaču i pisac, i akademik Matija Bećković, dok je odlomke čitao glumac Andrija Milošević. Više o sjajnoj promociji pogledajte https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-fazoni-i-fore-kao-nekada-unos-11941.html.

Tokom cele manifestacije u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca važili su veliki popusti na knjige za decu Lagune i drugih izdavača, a uz svaku kupovinu sledio je i poklon.

Povezana vest:  Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi „Kad je bio mrak“ 23. maja u 10 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“

Veliki broj posetilaca i učesnika siguran je znak da Dečji dani kulture postaju omiljena manifestacija mladih čitalaca.

Deca su se posebno obradovala našoj akciji „Donesi igračku u knjižaru“! Mališani su u petak doneli svoje omiljene plišane drugare na ludu noćnu zabavu u knjižari, a sutradan su dolazili po njih. Za uspomenu smo im poklonili fotografije sa druženja u knjižari. https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-igracke-prespavale-u-knjizari-delfi-skc-unos-11936.html

Najtraženiji naslov Dečjih dana kulture je slikovnica „Kišni glistac“ Andrije Miloševića, a odmah za njom i knjiga Igora Kolarova „Agi i Ema“. Novi roman Uroša Petrovića „Strahovita knjiga“ plasirao se na treće mesto, a u prvih pet su i „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija i „Urnebesna hemija“. Sledi „Škola lepih manira gospođice Mile“, još jedan roman Igora Kolarova „Kuća hiljadu maski“ i „Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića. U prvih deset je i „Zmajeva riznica“ Čika Jove Zmaja i novo izdanje u 15 knjižica za najmlađe drugare „Moje omiljene životinje – učimo reči“.

Prijatelj manifestacije Dečji dani kulture bila je Banca Intesa, a podržali su je naši brojni prijatelji: Dexy Co, Bambi, Avon, Henkel, Nestle, Generali, Pino, Kosili, Dr Oetker, Aleva i mnogi drugi.

Vidimo se u aprilu 2020!