U okviru 17. Beogradskog festivala igre, 29. marta u 20h, na maloj sceni Narodnog pozorišta će se izvesti komad „Jedan“ beogradske balerine i koreografa Sanje Ninković. Komad je nastao u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, i  imao je svoju premijeru 2019. godine.

Izvođenje domaće produkcije na 17. Beogradskom festivalu igre je podržala Erste Banka, a Sanja Ninković će biti prvi laureat nagrade #VERUJUSEBE, koju našim umetnicima koji stvaraju u zemlji ili inostranstvu, dodeljuju Beogradski festival igre i Erste banka.

Predstava „Jedan“ inspirisana je filmom „Jastog“ savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o priči obojenoj crnim humorom i satirom, koja prati  muškarca u distopijskom društvu u kome je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, sučeljava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće. Način na koji živimo i organizujemo svoj život po obrascima društva, često nas sputava da uvidimo apsurdnost nečega što u svakodnevnom životu smatramo normalnim. Kada zamislimo neke obične situacije, u mislima ih dovedemo do ekstrema i onda posmatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo da se pitamo: da li postoji drugi put?

Po završetku Baletske škole Lujo Davičo, Sanja Ninković postaje član Baleta beogradskog Narodnog pozorišta. Na matičnoj sceni ostvarila je zapažene solističke uloge u delima savremenog i klasičnog repertoara. Gostujući je član Bitef dens kompanije, a bila je angažovana i u baletima Opere Madlenianum. Dobitnica je priznanja Udruženja baletskih umetnika Srbije – nagrade Nataša Bošković za najbolju interpretaciju za ulogu Svanildinih drugarica u predstavi „Kopelija“ (2016), Smiljana Mandukić za najbolju interpretaciju iz oblasti savremene igre za predstavu „Juče, seti se da zaboraviš“  Bitef dens kompanije (2013), Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave „Step lightly“ za izuzetnu umetničku interpretaciju (2010), i Pohvale Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007, 2010, 2013). Dobitnica je Nagrade žirija kritike i nagrade Ohrabrenje na 22. Festivalu koreografskih minijatura za svoj debitantski rad „Subjektivno“. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Završen prvi CONS Project u Beogradu

Iako je ovo prva saradnja Beogradskog festivala igre i Udruženja baletskih umetnika Srbije, Beogradski festival igre je i do sada, svake godine radio na afirmaciji srpskih baletskih umetnika. Tako su sa izuzetnom pažnjom predstavljeni brojni domaći umetnici, različitih generacija, koji su svoju karijeru razvijali u Srbiji ili inostranstvu. Među njima su Mihailo Đurić, Vesna Orlić, Aleksandar Antonijević, Branislav Henselman, Ana Đorđević, Đorđe Makarević, Leo Mujić, Gradimir Pankov, Zoran Marković, Gala Jovanović, Aleksandar Neškov, Dunja Jocić, i drugi.

Povezana vest:  Austrijska kabaretistkinja srpskog porekla nastupa u beogradskom Teatru Vuk

Cilj priznanja #VERUJUSEBE je da omogući domaćim autorima da se predstave novoj publici, pre svega inostranim gostima i producentima, da dobiju veći medijski prostor i ostvare šansu za dalji plasman svojih radova u zemlji i inostranstvu.

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila u okviru glavnog programa predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 24 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u beogradskoj Kinoteci (29.1.-2.2.) i u biskopu Kulturnog centra Novog Sada (6.2.-10.2.), brojne koreografske radionice, majstorski kursevi, otvorene diskusije i prezentacije. Poseban festivalski događaj je gostovanje Zvezda Njujork siti baleta u Budimpešti (11.3.), Novom Sadu (13.3.) i Beogradu (14.3.), kao i projekat #VERUJUSEBE u Narodnom pozorištu u Beogradu (29.3.)

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje edukativne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Kao kompanija koja u svim segmentima podržava izuzetnost i stremljenje vrhunskim rezultatima, NIS ove godine ima čast da podrži Beogradski festival igre, manifestaciju koja presudno doprinosi promociji umetnosti u Srbiji, afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji naše zemlje u svetu, donoseći joj istaknuto mesto na svetskoj kulturnoj sceni. Visa sa ponosom podržava festival i kao pokrovitelj manifestacije, svim ljubiteljima igre omogućava značajan popust pri on-line kupovini ulaznica. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji. Pored toga, podržava promociju manifestacije u susednim zemljama, sa idejom da Festival postane i regionalni doživljaj. Kompanija Nestlé Adriatic sa robnom markom Nescafe prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji zdravog života. Novi prijatelj Festivala je Telekom Srbija, dok su tradicionalni prijatelji Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Schweppes, HeinekenVahali Production ServicesAdvokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta, dm drogerie markt SGS. Zvanično vozilo Festivala je Renault. Manifestaciju su podržali i hoteli Metropol Palace, Hyatt Regency, Mama’shelter, Crown Plaza, Mercure Excelsior i Nota.

Povezana vest:  POTPISAN SPORAZUM O PROJEKTU „FRANKOFONIJA I NARODNO POZORIŠTE“