U utorak, 7. jula u sarajevskom teatru SARTR izvedena je premijera predstave „Nije to to“/ studije Fausta, prema tekstu Simone Semenič, u režiji Tomija Janežiča, koja u produkciji povezuje tri teatra i festival.

Osam izvanrednih glumica ostavilo je publiku bez daha u Janežićevoj jedinstvenoj režiji čija simbolika budi katarzu na individualnom nivou učesnika i posmatrača. Janežićev rukopis ostavio je bez teksta gledaoce u sali sa zaključkom da ovaj jedinstveni pozorišni događaj dugo neće biti zaboravljen.

Reditelju Janežiču bio je izazov da radi predstavu kakvu do sada nije radio, prvenstveno što se tiče formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku - "Beležnice" Žozea Saramaga

Čest gost domaćih scena poslednjih dvadesetak godina, Tomi Janežič potpisuje čak šest režija u Beogradu i Novom Sadu. „Nije to to” je istraživački, stvaralački projekat koji traje već godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka.

„U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti. U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo da postavimo vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav. Želeo sam da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Da nađem najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu”, rekao je Tomi Janežič.

Povezana vest:  LP Duo u 13. Evropskoj noći istraživača

U predstavi uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Dunja Stojanović.

Pored režije, Tomi Janežič potpisuje i dramaturgiju, dizajn zvuka i dizajn svetla, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju Katja Legin.

Predstava „Nije to to“ biće premijerno izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu krajem oktobra na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“, kao i u selekciji 60. jubilarnog festivala MESS koji počinje u septembru ove godine.

Povezana vest:  Izložba fotografija "Hemofarm kroz vreme"

PHOTO: BDP press