„Istina je samo priča“ – glavna je misao novog romana Jovice Aćina „Polazeći od kraja sveta“ u kome čitamo o iskonskoj vezi između muškarca i žene, o ljubavi koja se definiše kroz priče. Iskonska pripovedačica kod Aćina je žena, savremena Šeherezada koja sanja: priča o kraju sveta, o pogrešno zabeleženoj sagi o Odiseju, o Okamovim i drugim britvama, o smrti Trakla i Tarkovskog, o dvojici Antifona… Ali dok se borhesovski razvija odnos između njih, on shvata da je zapravo bolestan od ljubavi. I ma koliko se te priče iz sna odnosile na priče iz istorije civilizacije, one govore i o sadašnjem trenutku.

Povezana vest:  Leto u januaru uz Luku Šulića i Vivaldija

„Vapimo, pitajući se ima li spasa iz sveta svakodnevno nakrcanom zločinima“, kaže Jovica Aćin povodom novog romana. „Kad god očekujem lepe snove, na mene nasrnu košmari. U stvaranju ovog romana video sam lek za tu situaciju od koje, čini mi se, kod nas mnogi boluju. Igrao sam na kartu isprepletenih priča kadrih da nas u poslednji tren odvrate od koraka u provaliju iz koje prete samo laži i smrt. Mene je roman držao da se ne strmoglavim i pomagao da se istina ne rastoči u obmanama.“

Povezana vest:  Predstava Edip gostuje u Ljubljani

Humor, ironija i parabolička komika senče tegobe, divote i strahote ovdašnjeg svakodnevnog opstanka.

„Jedinstven stil pripovedanja i komponovanja, vratoloman, elegantan, ekonomičan i zagonetan, kakav kod nas nalazimo samo kod Jovice Aćina, a koji nam sa ovom knjigom, posle izvanrednih romana ’Srodnici’ i ’Pilot tramvaja’, otkriva svoje možda vizionarski najdalekosežnije umetničko lice. Samo onaj ko se menja ume da stvara novo. Zato niko drugi kod nas u kreativnoj avanturi ne piše tako sugestivno kao Aćin. U rukama vam je jedinstveno umetničko delo“, istakao je književni kritičar Gojko Tešić govoreći o novom romanu Jovice Aćina.

Povezana vest:  Premijera predstave Plastične bašte u JDP-u

„Polazeći od kraja sveta“ možete pronaći od petka 18. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.