Na koje sve načine se može lečiti rak dojke, zašto su pored rane dijagnostike, inovativne terapije ključ za uspešno lečenje ove bolesti i koliko su udruženja važna u podršci pacijentkinjama, samo su neka pitanja na koja su odgovarale onkolog dr Marijana Milović Kovačević i Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar Milica, na tribini u okviru 21. beogradskog Festivala zdravlja, održanog po prvi put u online formatu.

Dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije, otvorila je tribinu o metastatskom karcinomu dojke ohrabrujućim podacima – da je nakon deset godina istraživanja ostvaren veliki iskorak u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke i to onog tipa koji se javlja kod 70 procenata pacijentkinja – HR+ i HER2-). Iako rezultati najnovijih terapijskih opcija u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto, terapija je za dve trećine pacijentkinja u Srbiji i dalje nedostupna.

Povezana vest:  Saveti i trikovi: Kako da se najlakše spakujete za odmor

Onkolozi su saglasni da je ključ uspešnog lečenja karcinoma dojke prvenstveno u ranoj dijagnostici, ali uprkos tome, uznapredovali tip raka dojke razviće se kod oko 30% žena sa ranim karcinomom. Zbog toga, neophodno je da govorimo o delotvornim terapijskim opcijama, koje ne samo što produžavaju život, već i poboljšavaju kvalitet života pacijentnkinja sa metastatskom karcinomom dojke.“ izjavila je dr Milović Kovačević.

Doktorka Milović Kovačević kaže da se godišnje dijagnostikuje oko 1.500 uznapredovalih karcinoma dojke, koji je najveći krivac za prevremenu smrt žena u Srbiji. „Iako statistika kaže da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, u našoj zemlji 70% pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke i dalje čeka inovativnu terapijuupozorava dr Milović Kovačević.

Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar Milica izjavila je da udruženje već 10 godina nastoji da omogući pristup kvalitetnoj dijagnostici i lečenju svakoj ženi u Srbiji, te je početkom septembra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podneta inicijativa za uvođenje inovativnih terapija za lečenje žena sa HER2- HR+ metastatskim rakom dojke na listu lekova koje se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Povezana vest:  NE PROPUSTITE U PETAK (27. 05.) NA MIKSER FESTIVALU

Ovu inicijativu su svojim stručnim mišljenjem podržali vrhunski onkolozi iz četiri tercijarne zdravstvene ustanove u Srbiji, članovi stručnog veća Ženskog centra Milica: dr sci. med. Marijana Milović Kovačević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, doc. dr Lazar Popović, Institut za onkologiju Vojvodine, dr med. Sci. Jasmina Nedović, Klinički centar Kragujevac, ass. dr sci. med. Ana Cvetanović, Klinički centar Niš. Potreba za ovim terapijama je kod Ministarstva zdravlja Republike Srbije naišla na visok stepen razumevanja, a trenutno se čeka odluka Sektora  za lekove RFZO“, kaže Vesna Bondžić i dodaje da udruženje Ženski centar Milica posebno pozdravlja prošlogodišnje i ovogodišnje napore Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u nastojanjima da se kontinurano proširuje lista dostupnih lekova o trošku RFZO.

Povezana vest:  Humanitarna akcija Costa Coffee kafeterije

Prošle godine je na listu lekova koje se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja odobrena inovativna terapija za uznapredovali karcinom dojke podtip HER2+ čime je trećini ukupnog broja pacijentkinja omogućeno kvalitetno lečenje, doktorka Milović Kovačević i Vesna Bondžić saglasne su da i preostalih 2/3 obolelih pacijentkinja podtipa HR+HER2- koje jedine u regionu nemaju dostupnu inovativnu terapiju imaju pravo na to. “Ženski centar Milica se zalaže za jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve kategorije pacijenata imaju najbolju moguću dostupnu terapiju. Zato se nadamo da će RFZO, uprkos teškoj godini za javne finansije, ipak naći prostora da se ova oblast u potpunosti pokrije“, zaključuje Vesna Bondžić.