Prvo pitanje koje većina roditelja dobija kada se rodi dete: “Da li je muško ili žensko?” Za neke roditelje odgovor nije tako jednostavan…

Međunarodni dan svesti o međupolnim (interseks) osobama obeležava se 26. oktobra, koji je uspostavljen kao dan sa ciljem da se šira javnost upozna sa tim na koji način su ugrožena ljudska prava međupolnih osoba. Na taj dan, 1996. godine, održan je prvi protest međupolnih osoba u Americi tokom konferencije pedijatara koji su se bavili ovom temom.

Povezana vest:  Paris Hilton izbegla zatvor

Zahtevi koji su izneti tada, bili su poziv na političku akciju, kako bi se zaustavila stigma, veo tajnosti u vezi sa ovim pitanjem, kao i neželjeni medicinski zahvati na međupolnim bebama i deci.

I danas, u Srbiji i regionu, malo roditelja je upoznato sa tim šta znači živeti kao međupolna osoba. Često su doktori ti koji sugerišu roditeljima da vrše uglavnom nepotrebne zahvate na genitalijama dece, koje odstupaju od uobičajenih, kako bi detetov pol “prilagodili” onome na šta je društvo naviklo. To u većini slučajeva izaziva sterilitet i utiče na mentalno zdravlje dece kojima je narušeno pravo na dostojanstvo i autonomiju.

Povezana vest:  Nik Vujičić i Standing Rock u velikoj sali Srpskog Narodnog Pozorišta u 19h u sredu 5. jula

Trenutni zakoni u Srbiji ne prepoznaju ove osobe i ne omogućavaju im da žive kvalitetan i dostojanstven život. Organizacija XY spectrum zalaže se za unapređenje položaja međupolnih osoba.

Sa ciljem smanjenja diskriminacije i podizanju nivoa informisanosti o ljudskim pravima interseks osoba, XY Spektrum i Kancelarija Stalne koordinatorke UN u Srbiji pokreću kampanju “Free & Equal”.

U tri faze, kampanja će biti sprovedena na celoj teritoriji Republike Srbije, a projektne aktivnosti uključuju informativne tekstove, produkciju video materijala koji će biti promovisani na društvenim mrežama, kao i pojedine javne aktivnosti kojima će se podići vidljivost same kampanje. Ciljne grupe kampanje predstavljaju šira javnost, predstavnici i aktivisti civilnog društva i javnih vlasti, nezavisne državne institucije, kao i predstavnici medija koji igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o problemima kojima se sustreću interseks osobe.

Povezana vest:  Promovisan prvi besplatni mesečnik u regionu

Međupolni ljudi mogu imati srećan život i detinjstvo što pokazuje ova priča.