Najbolji srpski strelci su novu godinu otvorili kontrolnim takmičenjem vazdušnim oružjem „Susret šampiona“, održanom danas na strelištu u Novom Sadu.

Na „Susret šampiona“ pozvani su seniori i juniori koji bi predstavljali Srbiju na Evropskom prvenstvu u finskom gradu Lohja krajem februara i početkom marta, ali kao što je poznato šampionat je otkazan. EP će umesto u Finskoj biti održano u Osijeku u maju.

Najuspešniji u takmičenju puškom bio je Milutin Stefanović („Čika Mata“) koji je u finalu trijumfovao sa odličnih 252,7 krugova, ispred klupske drugarice, juniorke Teodore Vukojević i Sanje Vukašinović (Novi Sad 1790), koje su takođe postigle vredne rezultate.

Zorana Arunović je bila najpreciznija i u kvalifikacijama i u finalu nadmetanja pištoljem. Finale je završila sa 244,5 krugova, drugo mesto osvojio je Duško Petrov (Kikinda), a treći je bio Dimitrije Grgić (Akademac).

Povezana vest:  KLIZANJE, Mao Asada zasenila konkurenciju

Takmičenje je bilo specifično po dva detalja.

Svi strelci su, u cilju provere i dostizanja bolje forme, pucali po 24 dijabole u finalu. Nije bilo ispadanja kao na zvaničnim takmičenjima.

Sanja Vukašinović je učestvovala iako je trenutno u Mađarskoj. Naime, Vukašinovićeva je gađala na strelištu u Budimpešti, zajedno sa jednim od najboljih  mađarskih strelaca Ištvanom Penijem. Moderne tehnologije su omogućile da i njih dvoje ravnopravno učestvuju kako u kvalifikacijama tako i u finalu. Veza je uspostavljena putem interneta.Vukašinovićeva i Peni su gađali istovremeno kad i strelci u Novom Sadu, pratili komande sudija i imali uvid u kretanje rezultata. Inače, Peni je u finalu puškom zauzeo četvrto mesto.

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković je zadovoljan ostvarenim na prvoj ovogodišnjoj proveri:

-Postignuto je dosta dobrih rezultata. Posebno me raduje što su strelci bili izuzetno posvećeni takmičenju. Vidi se da su željni takmičenja, ozbiljno su pristupili i  zbog toga imam vrlo pozitivno mišljenje o današnjem „Susretu šampiona“.

Povezana vest:  Odloženi današnji sportski mečevi

Od pozvanih strelaca opravdano je izostalo samo dvoje reprezentativaca pištoljem – Damir Mikec, koji se još nije vratio u formu posle preležanog koronavirusa, i Jasmina Milovanović.

-U programu rada reprezentacije je još jedno kontrolno takmičenje. Po planu ono je bilo predviđeno za 24.januar, ali s obzirom da je međunarodni kalendar promenjen posle odlaganja Evropskog prvenstva, odlučili smo da sledeći „Susret šampiona“ organizujemo 6. februara. Na to takmičenje će biti pozvani strelci sa šireg spiska kandidata za nacionalni tim– najavljuje Marković.

Vazdušni pištolj, finale: 1. Zorana Arunović (Olimpik 011) 244,5, 2. Duško Petrov (Kikinda) 243,4, 3. Dimitrije Grgić (Akademac) 238,6… Kvalifikacije: 1.Arunović 586, 2. Petrov 580, 3. Grgić 576…

Povezana vest:  Održana komemoracija povodom smrti Svetozara Gligorića

Vazdušna puška, finale: 1. Milutin Stefanović („Čika Mata“) 252,7, 2. Teodora Vukojević („Čika Mata“) 251,6, 3. Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) 251,3… Kvalifikacije: 1. Milenko Sebić (Novi Sad 1790) 628,5, 2. Milutin Stefanović („Čika Mata“) 627,7, 3. Lazar Kovačević (Jagodina 92) 627,6…

Vojvodina Kup početkom aprila

Tradicionalni turnir „Vojvodina kup“ u Novom Sadu će, zbog promena u međunarodnom kalendaru, umesto u februaru biti održan 3. i 4. aprila. Planirano je da i ove godine na turniru sem naših učestvuju i strelci iz inostranstva. „Vojvodina kup“ biti jedna od važnih provera reprezentativaca za Evropsko prvenstvo.

PHOTO: Streljački savez Srbije