U susret manifestaciji „Svesrpski dečiji sabor“, koju svakog maja organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napravljena je pesma „Negujmo srpski jezik“.

Tekst pesme je napisao Branko Stevanović, a muziku Leontina Vukomanović, saopštili su iz Dečijeg kulturnog centra.

Pesma i spot nastali su u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije i dece iz Srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Danskoj i Republici Srpskoj.

„Pesma „Negujmo srpski jezik““, koja će biti sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, nastala je u okviru projekta „Deca – Srbiji“, podržanog od Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ovaj projekat okupio je srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije, kaže Aleksandra Stanković iz Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

Povezana vest:  JEDRENJAK U KUKURUZU - novo izdanje "Kreativnog centra"

Ona je naglasila da su vreme pandemije Kovid-19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima srpskih dopunskih škola u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na onlajn probama pripremali pesmu „Negujmo srpski jezik“. „Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika“, istakla je Aleksandra Stanković

Povezana vest:  Umro kompozitor i pisac Voki Kostić

Jedan od povoda za nastanak manifestacije Svesrpski dečji sabor je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Organizatori se nadaju da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će biti u prilici da ukažu gostoprimstvo našim prijateljima iz dijaspore i regiona u maju 2021. godine.

Povezana vest:  Knjiga o Milutinu 50. put pred publikom

Ukoliko to ne bude moguće, druženje dece iz Srbije i njihovih vršnjaka iz dijaspore nastaviće se kroz online susrete, kreativne radionice i umetničko-obrazovne programe u cilju razvijanja osećaja pripadnosti zemlji matici kod dece u dijaspori i rasejanju i upoznavanja vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa.