Premijera predstave Cirkusfere „LO ptice“ biće izvedena u petak 1. marta sa početkom u 20 sati.
Projekat je nastao uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, i predstavlja drugu saradnju autorke Danke Sekulović sa Malim pozorištem „Duško Radović“. Prva saradnja ostvarena je 2021. godine produkcijom predstave za decu – „Svetu se ne može ugoditi“, koja se i dalje izvodi u okviru redovnog repertoara Malog pozorišta.
Predstava „LO ptice“ namenjena je za uzrast dece starije od 7 godina, a prva repriza očekuje nas u subotu 2. marta u 17 sati.
„LO ptice“
Autor: Danka Sekulović
Scenograf: Milica Babić
Kompozitor: Miljan Sekulović
Instruktor žongliranja: Milan Manić
Igraju
Filip Stankovski
Milan Manić
Danka Sekulović
LO ptice – o predstavi
LO ptice su maštovita cirkuska stvorenja, koja postoje samo zahvaljujući akrobatskim veštinama glumaca. Ako želite da bolje razumete koji problemi muče LO ptice, potrebno je da se zapitate koliko ste i vi sami slični njima, LO pticama – jer i ljudska bića, kao i ptice – vole da se igraju, a igrajući se mogu da nauče nešto o svetu i o sebi. Ova predstava na duhovit način kroz spoj gesta i metafore postavlja komična pitanja: Vredi li čekati Dodoa? Treba li zaista verovati svakoj priči? Ima li istine na internetu? Može li orao da se ponaša kao Feniks? Da li smo i mi sami kao LO ptice?
Mila Mašović-Nikolić,
dramaturg pozorišta
O konceptu LO ptica
Inspirisani pticama, mi se bavimo ljudima. Inspirisani ljudima bavimo se pticama. Inspirisani pozorištem, bavimo se cirkusom. Inpirisani cirkusom, bavimo se pozorištem. Inspirisani igrom, bavimo se igračkom. Inspirisani igračkom bavimo se igrom.
Ptice ili LO ptice – sve je povezano.
Koristeći različite žonglerske discipline, želimo da ispričamo različite priče. Različitom veličinom loptica koje koristimo, pričamo o različitim događajima kod ptica i kod ljudi. Služeći se apstraktnim, začudnim i pomerenim simbolima tragamo za istinom. A istina je uvek, i u pozorištu, i u cirkusu, i u životu: igra.
Pred kraj detinjstva, želimo da porastemo i dokažemo da smo ozbiljni i veliki, a i veliki mogu da i dalje uživaju u igri, jer igra je zauvek važan deo našeg života. A koja sve značenja igra može imati, otkirvamo u predstavi uz pomoć LO ptica.
Danka Sekulović, autor
ZANIMLjIVOSTI O PTICAMA
Naučnici koji se bave pticama otkrili su da se ptice ne samo igraju, već i da na taj način povećavaju svoj mozak.
Kako se ptice igraju? Slično kao i deca. Mogu da se igraju same sa sobom, tako što trčkaraju, skakuću, ljuljaju se, kotrljaju, ili se igraju sa nekom igračkom, tačnije predmetom koji pronađu u prirodi, dakle štapom i kanapom, ali mogu da se igraju i u društvu dve ili čak više ptica.
Papagaji i svrake, pa čak i grabljivice se posebno ističu kao ptice koje igraju društvene igre među sobom.
Ptice koje vole da se igraju ne samo da su pametnije, već čak i žive duplo duže.
Izvor: www.une.edu.au
O CIRKUSFERI
Rad Cirkusfere usmeren je na afirmaciju savremenog cirkuskog stvaralaštva kroz edukaciju, umetničku razmenu i produkciju predstava. Osnovna delatnost udruženja je afirmacija razvoja, istraživačkog i umetničkog rada i pružanje podrške mladim generacijama cirkuskih izvođača.
Naše predstave nastaju kao rezultat uvrnutih umetničkih lanaca, gde se cirkuske veštine, pokret i muzika stapaju sa kontekstom neformalnog pozorišta i nelinearne naracije. Kroz festival „Cirkobalkana“ već više od deset godina Cirkusfera je posvećena razvoju alternativne umetničke scene i istraživanju takozvane cirkuske tradicije, kroz avanturistički duh umetničkog izražavanja i eksperimentisanje u žanru izvođačke (pre svega cirkuske) umetnosti.
Do sada smo producirali i ko-producirali 17 predstava, 9 performansa, edukovali 6 generacija cirkuskih umetnika, ugostili preko 70 međunarodnih predstava i organizovali preko 40 radionica i masterklas kurseva.
AUTORSKA EKIPA
Danka Sekulović
6.10.1985.
Diplomirani dramaturg, pomalo lutkar, malo više akrobatkinja i odnedavno žonglerka u savremenom cirkusu, sa željom da se bavi savremenim plesom i fizičkim teatrom. Nakon završenih studija bavi se najviše dramaturgijom, ali često radi i kao asistent reditelja. Zaljubljena u lutkarstvo odlazi u Rusiju na specijalizaciju za lutkarsku režiju. U poslednjih deset godina član je udruženja koje se bavi razvojem savremenog cirkusa „Cirkusfera“, gde radi kao izvođač, organizator, edukator, pedagog. Autobiografska predstava ‚‚Not the right leg“ u koprodukciji „Cirkusfere“, Otvorenog pozorišta i „Tri groša“ osvojila je brojne nagrade na festivalima širom Srbije.
Milan Manić
7.9.1980.
Diplomirani profesor fizičkog vaspitanja, iako nikada formalno nije predavao u školi, sebe je pronašao u mediju savremenog cirkusa i performansa. Neformalno obrazovanje iz ove oblasti je stekao pohađajući radionice i masterklasove renomiranih cirkuskih, plesnih i teatarskih pedagoga širom Evrope, i postaje svestan razvoja ove umetničke forme i njenog prisustva u kulturi i obrazovanju. Krajem 2008. godine u Beogradu, sa još par entuzijasta osniva Cirkusferu, udruženje za razvoj i afirmaciju umetnosti savremenog cirkusa u Srbiji. Jedan je od osnivača, producent i umetnički direktor regionalnog festivala Cirkobalkana koji je svoje prvo izdanje imao 2013. godine. Iste godine postaje član evropske mreže za neformalno obrazovanje – „Drums for peace” i radi kao cirkuski pedagog na projektima za razvoj dece i mladih u više evropskih zemalja. U svom dosadašnjem radu je, kao autor i izvođač, realizovao preko dvadeset umetničkih projekata na lokalnoj, regionalnoj i evropskoj sceni. Za doprinos razvoju umetnosti savremenog cirkusa i podsticaj daljem radu, 2019. godine odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza.
Foto: Belskisa Abdulović
Povezana vest:  The Frajle u novom spotu daju ljubav na dar