Casablanca, titleFilm Kazablanka konačno i u katarskim bioskopima

Kultni film „Kazablanka“ prvi put će biti prikazan na velikom platnu u Kataru 28. februara.
Holivudska ratna melodrama, sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama, snimljena je pre tačno 73 godine, ali će svoju premijeru u ovoj zalivskoj zemlji imati tek 28. februara ove godine.
Film će biti prikazan u okviru festivala koji će organizovati Filmski institut u Dohi (DFI) u čast Oskarom ovenčanih kinematografskih ostvarenja, a koji će se poklopiti sa ovogodišnjom ceremonijom dodele nagrada Američke filmske akademije.
„Kazablanka“, čija je radnja smeštena u vreme Drugog svetskog rata, nagrađena je 1944. Oskarom za najbolji film i najbolji scenario.
Legendarni film, koji se smatra jednim od najboljih ikada snimljenih u svetu, poznat je i po pesmi „As Time Goes By“ kao i po nezaboravnim replikama, kao što su „U tvoje zdravlje, mala!“, „Sviraj to ponovo Sem“ i „Od svih birtija na ovom svetu, ona je ušla u moju“.
To što film nije nikada prikazan u katarskim bioskopima, međutim, nema nikakve veze sa cenzurom, već je rezultat neobjašnjivih okolnosti.
DFI veruje da je film jednostavno zapostavljen u korist novijih blokbastera.
Strani filmovi se u Kataru, čija je kinematografija prilično novijeg datuma, prikazuju od 1970-ih.
Osnovan 2010, DFI organizuje godišnji Doha Trajbeka filmski festival na kom se prikazuju brojna međunarodna i arapska ostvarenja.
„Naša uloga kao filmskog instituta je da omogućimo pristup značajnim filmovima“, kazao je za AFP predstavnik DFI-a, Čadi Zenedine.
„Kazablanka je kultni holivudski klasik koji je pođednako moćan danas kao i kada je prvi put prikazan“, naveo je Zenedine.

Povezana vest:  ANIMANGA WEEKEND 26-28.mart - Dom omladine Beograda