Bela traka najbolji evropski film 

bela_traka_2Film „Bela traka“ Mihaela Hanekea (Micael), uznemirujuća drama o neobičnim događajima u zabačenom selu u Nemačkoj 1913, apsolutni je pobednik Evropskih filmskih nagrada.
Haneke je za „Belu traku“ na ceremoniji održanoj u subotu u nemačkom gradu Bohumu, svakako bio najsrećniji filmski radnik jer je dobio i nagrade za režiju i scenario.
Hanekeu je to druga nagrada za najbolji evropski film – prvi put ju je osvojio 2005. za ostvarenje „Skriveno“. 
Od glumačkih nagrada bila je očekivana nagrada za glavnu glumicu, pa je Kate Winslet još jednom nagrađena za nastup u „Ženi koju sam čitao“ (a ne „Čitaču“, kao što naši mediji još uvek prevode!). Priznanje je u njeno ime primio režiser Stephen Daldry.
Za najboljeg glumca proglašen je Tahar Rahim za ulogu u „Proroku” (Un prophete) Jacquesa Audiarda koji je bio jedan od glavnih favorita za Evropske filmske nagrade, dok je Anthony Mantle proglašen za najboljeg majstora fotografije za „Milionera sa ulice“ i „Antihrista“. A favorit publike je još uvek ‘Milioner s ulice’, koji je posle osam američkih Oscara osvojio i nagradu publike na ovom evropskom Oscaru. 
Kritičari su svoju nagradu dodelili Andrzeju Wajdi za dramu ‘Tatarak’. Novoustanovljena nagrada za animirani dugometražni film pripala je francusko-italijanskoj koprodukciji „Mia and the Migoo“ u ržziji Jacques-Remy Girerd i Nore Twomey, a za Evropsko otkriće 2009. proglašen je „Katalin Varga“ Peter Stricklanda. Nagradu Evropske filmske akademije za životno delo dobio je Ken Loach, a za postignuća u svetskom filmu nagrađena je francuska glumica Isabelle Huppert.
Među dobitnicima su i Aleberto Iglesias, nagrađen za muziku za „Prekinute zagrljaje“ Pedra Almodovara. 
Sledeca dodela nagrada bice odrzana u glavnom gradu Estonije, Talinu. 

Povezana vest:  Tri sata viklera dnevno za Bredlija Kupera