Udruženje filmskih umetnika dodelilo godišnje nagrade

Nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2009. godini, koju dodeljuje Udruženje filmskog umetnika Srbije, pripala je scenografu Miljanu Kreki Kljaković za scenografiju filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, saopšteno je iz UFUS.

Nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju filmske umetnosti dodeljena je reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, koji je do sada snimio preko 50 filmova, među kojima su „Danas, juče, sutra“, „Kros contri“, „Budimir Davidović“, „Tango je tužna misao koja se pleše“, „Dva“ i drugi.

Povezana vest:  Film Led za četiri dana više od 25.000 gledalaca

UFUS je dodelilo povelje za uspešnu saradnju u oblasti kinematografije, načelnici Sektora za savremeno stvaralaštvo i kulturnu industriju ministarstva kulture Srbije, Milici Kuzmanović za doprinos occuvanju beogradskog bioskopa „Balkan“i za promociju srpskog umetničkog filma, reditelju Darju Bajiću.

Dodeljene su i povelje za dugogodišnju pravnu saradnju i pomoć Udruženju zameniku direktora Republičke direkcije za imovinu Milovanu Ivanoviću, povelja za donaciju i materijalnu pomoć UFS-u, filmskom reditelju Milanu Kneževiću.

Povezana vest:  Animirani film "Puss in Boots" i dalje na vrhu

Filmskom kritičaru i teoretičaru Tomislavu Gavriću, dodeljena je povelja za enciklopedijski rad na knjizi ,Leksikon srpskih sineasta“, a sekretaru Udruženja filmskih umetnika Srbije, Mirjani Bošković, za dugogodišnji i istrajan doprinos radu institucije Udruženja.

Komisiju za nagrade činili su reditelji Žarko Dragojević, Dragomir Zupanc i Vladimir Blaževski, snimatelj slike Radoslav Vladić i scenarista Jovan Marković. Nagrade UFUS-a će biti uručene na svečanosti u bioskopu „Balkan“, 17. decembra.