Rekordna godina za velike holivudske studije 

star_trek_xiPrema prvim procenama šest vodećih holivudskih studija, ukupna zarada njihovih filmova u inostranstvu – bez SAD i Kanade – dostigla je rekord svih vremena, 10,7 milijardi dolara, piše Hollywood Reporter. 
To je sedam odsto veća zarada u odnosu na 2008. godinu kada su filmovi tih studija u inostranstvu zaradili 9,942 milijarde dolara, i 11 odsto više od 9,5 milijardi inkasiranih 2007. 
Godine 2009, među deset finansijski najuspešnijih ostvarenja na domaćem tržištu (SAD i Kanada), samo tri su zaradila više „kod kuche“ nego na stranim tržištima: 
„Mamurluk u Vegasu“ (277 miliona naspram 190 miliona), „Zvezdane staze XI“ (258 prema 128 miliona) i „Čudovišta protiv vanzemaljaca“ (198 miliona prema 183 miliona dolara). 
Strana trzžišta doprinela su znatno finansijskom uspehu ostvarenja kao što je film „This Is it“ o Majklu Džeksonu (Michael Jackson) koji je u svetu zaradio 181,1 milion dolara, a u severnoameričkim bioskopima 72,1 milion. 
Studiji Foks (Fox) i Soni (Sony) su godinu završili sa zaradom u inostranstvu od više od dve milijarde dolara. 
Foks je bio najuspešniji sa 2,4 milijarde dolara što je rekord svih vremena za neki holivudski studio, zahvaljujući hitovima kao što su „Ledeno doba: dinosaurusi dolaze“, „Avatar“ i „Nocć u muzeju: bitka za Smitsonijan

Povezana vest:  Zaljubite se uz "Bez obaveza", film od 10. februara u bioskopima