Selekcijom „Kinematografija u fokusu“ Festival evropskog filma Palić već deset godina poklanja posebnu pažnju određenoj nacionalnoj kinematografiji koja je svojom produkcijom zavredila  da bude u žiži interesovanja. U okviru ovogodišnjeg, 26. festivalskog izdanja u fokusu je grčka kinematografija koja će kroz šest najznačajnijih filmova iz ove regije biti prikazana u Art bioskopu Aleksandar Lifka.

U nedelju, 21. jula program će otvoriti film „Mirna reka“ (Angelos Frantzis) u koprodukciji Grčke, Francuske i Letonije koji kroz upečatljive, zamrznute pejzaže Sibira donosi priču o ljubavi, poverenju i veri koja se bori sa sumnjom.

Povezana vest:  Goranu Paskaljeviću nagrada Živojin Žika Pavlović na 13. LIFFE FESTIVALU u Leskovcu

Sledeće festivalske večeri, u ponedeljak, 22. jula biće prikazan film „Čovek delfin“ (Lefteris Charitos) koji nas uvlači u svet Žaka Majola prikazujući njegovo očaravajuće iskustvo ronjenja koje je poslužilo kao inspiracija za film „Veliko plavetnilo“ Luka Besona.

U utorak, 23. jula održaće se projekcija filma „Porodični posao“ (Angeliki Aristomenopoulou) koji predstavlja intiman portret vodeće muzičarske porodice u Grčkoj, na raskrsnici između Krita i Melburna.

Film „Ruzmarin“ (Adonis Floridis) o istrošenom piscu sapunica kome fokus na disfunkcionalne komšije donosi više od inspiracije biće prikazan u sredu, 24. jula.

Povezana vest:  Dodatna projekcija filma „Planeta majmuna: Početak“ 3. avgusta u Domu sindikata

U četvrtak, 25. jula na programu je film „Zaposlena“ (Nikos Labôt) koji prati priču Panagiote koja se zapošljava kao čistačica da bi izdržavala porodicu, a što joj donosi oslobađanje od kućne monotonije i poštovanje svoje porodice, koje pre nije imala.

Selekciju zatvara film „Vitez“ (Athina Rachel Tsangari) o šestorici prijatelja koji na iznajmljenoj luksuznoj jahti odlaze na pecaroško krstarenje Egejskim morem što predstavlja savršeno okruženje za nemilosrdne muške borbe dominacije.

Povezana vest:  Nova uloga Bena Stilera

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.