Nastavak jednog od najgledanijih filmova u istoriji svetske kinematografije – „AVATAR: PUT VODE “ , posle  svega tri nedelje prikazivanja zvanično je postao strani film sa najvećom zaradom u istoriji srpskih bioskopa.

Ostvarena zarada na blagajnama srpskih bioskopa je nešto više od 130 miliona dinara.

Filmski spektakl reditelja Džejmsa Kamerona, koji je domaću premijeru imao sredinom decembra, osvojio je gledaoce širom Srbije i tako se po zaradi u 2023. godini i zvanično rangirao kao prvi ispred čuvenog „Džokera“ ( 128.775.997 dinara) i „Spajdermena: Put bez povratka“ ( 114.155.942 dinara) po zvaničnim listama gledanosti.

Povezana vest:  Povratak Sofije Loren na veliko platno

Trinaest godina je prošlo otkako je Džejms Kameron „uvukao“ svetsku publiku, impresioniranu tada najnovijom 3D tehnologijom, u unutrašnjost sveta daleke planete Pandore. Nakon strpljivog čekanja i iščekivanja nastavka Kameronovog naslova, prvobitna publika je tokom poslednje dekade odrasla i sazrela, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi. mlađi fanovi.

U skladu sa tim, prema zamisli kreatora filma evuluirali su i sami likovi iz predstojećeg naslova ponovo predvođeni glumcima Semom Vortingtonom i Zoi Saldanom.

Povezana vest:  Na FEST se vraćaju filmovi posvećeni mlađoj publici selekcijom Plazma Festić

Kameron je u jednom od intervjua istakao da film uranja dublje u dinamiku roditeljskih odnosa između Džejka i Neitiri i njihovih naslednika, jer neobični par iz prvog dela filma „Avatar“ sada je formirao porordicu i postao roditelj nekoliko dece, usvojenih i bioloških.

Novi film inspirisan je režiserovom fasinacijom okenima, a kako i sam naslov nagoveštava „Avatar: put vode“ većinski je sniman pod vodom, za čije potrebe je koriščen veliki broj kamera, sa specifičnom, unapređenom tehnologijom.

Povezana vest:  Film „Posle zime“ zatvara deveti Bašta Fest

Kako bi što prirodnije izvela svoje uloge u takvom podvodnom prostoru, glumačka ekipa koja uključuje i slavnu Sigurni Viver (Sigourney Weaver) dobitnicu nagrade BAFTA, kao i voljenu Kejt Vinslet (Kate Winslet) koja se pridružila postojećoj Avatar ekipi, prošla je obuku ronjenja kako bi uspela da na nekoliko minuta „diše“ pod vodom.

Photo courtesy of 20th Century Studios