Jubilarni XV Festival autorskog filma

Plakat_FAF_2009Festival autorskog filma ove godine obeležava mali jubilej – 15 godina postojanje. Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da odgledaju sjajna ostvarenja, a sam festival otvara kanski pobednik Bela traka, Michaela Hanekea. Od 24. novembra do 2. decembra u Dvorana Kulturnog centra, bioskopima Art i Balkan, Muzeju Kinoteke i Domu kulture Stdentski grad u glavnom program moći ćete da odgledate 21 fiilm.
Povodom otvaranja jubilarnog XV Festivala autorskog filma Savet festival izdao je saopštenje koje u celosti prenosimo. 
Festival autorskog filma „Pogled u svet“ dočekuje ovogodišnji jubilej sa realnim očekivanjem da će kvalitetom nadmašiti sebe i svoja prethodna izdanja. Uprkos svim nedćama koje je ova godina donela nama i svetu, Savet festivala ubeđen je smo da su istinske vrednosti jedan od najefikasnijih načina da se put izlaska iz krize potraži i pronađe. Upravo te vrednosti na ovogodišnjem festivalu personifikuju i kanski pobednik (Bela traka M. Hanekea) i berlinski pobednik (Mleko tuge Klaudije Ljose) i nova dela vrhunskih majstora kakvi su Takeši Kitano, Alen Rene, Teo Angelopulos i Karlos Saura; i laureati festivala u Sarajevu i Zagrebu (Obični ljudi V. Perišića i I Killed My Mother Ksavijera Dolana); kao i ostvarenje (Meri & Maks A. Eliota) koje je otvorilo festival u Sandensu. Ali to je, pre svega, vera u mlade autore koji otvaraju nove stranice u povesti filmske naracije. Zato i novoustanovljena nagrada (za Najbolji film autora ispod 35 godina) predstavlja direktnu podršku festivala rediteljima koji dolaze, kao i aktivno nastojanje da Beograd postane jedan od centara art-filma u ovom delu Evrope.
Ove godine Autorski festival protiče u znaku još jednog jubileja: 80 godina od rođenja i 15 godina od smrti Aleksandra Saše Petrovića, vodećeg autora novog jugoslovenskog filma, čije ime od samog početka nosi glavna nagrada festivala. Sigurni smo da će retrospektiva njegovih antologijskih dela, uz kompetentne tumače, zainteresovati i neku novu publiku. Takođe, ubeđeni smo da će retrospektiva Novog rumunskog filma, uz nekoliko premijernih naslova, biti prava prilika da se bolje upozna trenutno najzanimljivija nacionalna kinematografija u Evropi. Interakcija slikarstva i filma činiće posebno atraktivan prateći program Slikati film u kojem neki od naših najuglednijih likovnih umetnika rečju i delom svedoče o svojoj inspiraciji filmskim autorima. Treba svakako pomenuti i omaž ikoni nezavisnog američkog filma Džonu Kasavetesu, kao i retrospektivu dokumentarnih filmova člana ovogodišnjeg žirija Sergeja Dvorcevoja, prošlogodišnjeg pobednika Autorskog festivala; naravno, i selekciju muzičkih filmova u Pogonu Doma omladine koja će premijerno prikazati film Koje, frontmena grupe „Disciplina kičme“, Fank-I-Lastiš Crnog Zuba. 
Snažno verujući u isceljujuću moć filmskih slika, čak i u vremenu učestalih proba Apokalipse, Autorski festival želi srdačnu dobrodošlicu stranim gostima kao i našoj odanoj festivalskoj publici.

Povezana vest:  Oštećena zvezda Bate Stojkovića