Komedija, ljubav, pobuna 

kosmonaut sputnik 5Festival italijanskog filma u Beogradu održava se osmu godinu zaredom, zahvaljujući upornosti Italijanske federacije kino klubova i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. I ove godine podršku su dali Regija Fruli Venecija Đulija, kino klub „Limijer” iz Trsta i Univerzitet za strance (Università per Stranieri) iz Ređo Kalabrije, u saradnji sa Bioskopom „Tuckwood Cineplex“ u Beogradu, koji će u svojim salama ugostiti ovaj festival. Srpska publika, kao i do sada, ima priliku da uživa u programu sastavljenom od devet kvalitetnih filmova koji predstavljaju ono najbolje iz recentne italijanske produkcije. 
Najistaknutiji film na programu je svakako „Kosmonaut”, koji je u septembru dobio nagradu Controcampo italiano na Festivalu u Veneciji. Film predstavlja za Italiju redak primer povratka klasičnoj sentimentalnoj komediji. Prava filmska poslastica je animirani kratki film „Sputnik 5” koji se po želji debitantkinje Suzane Nikjareli prikazuje uz njen dugometražni film.
buntovnica sa sicilijeIzmeđu ostalih, tu je i film važne istorijske i društvene tematike: „Buntovnica sa Sicilije”, istinita priča u režiji debitanta Marka Amenta o Riti Atriji, devojci sa Sicilije, koja je odlučila da stavi vlastiti život na kocku i da se odupre „nametnutom” životu po mafijaškim zakonima.
Na programu su takođe tri filma koji se bave pozorišnom režijom, a ujedno govore i o važnim trenucima novije i manje nove istorije italijanske pozorišne scene: „S druge strane mora”, Žana Sarta, „Poslednji Pulčinela”, Mauricija Skapara (čuvenog italijanskog pozorišnog reditelja) i „Za sve je kriv Juda”, Davidea Ferarija.
Tu je i debitantski film Umberta Kartenija, jednostavna i lagana komedija „Drugačiji od koga?”, o moralnim dilemama u italijanskoj politici. Dve sentimentale komedije bave se nežnom, ali i bolnom stranom emocija, kompleksnim aspektima zajedničkog života kroz neobične i gotovo marginalne, ali jako duboke priče koje zadiru u intimu glavnih likova: „Đulija ne izlazi noću”, Đuzepea Pičonija i „U tvojim rukama”, Pitera Del Montea. 
I za kraj važno je pomenuti nećaka Lukina Viskontija, Uberta Pazolinija, producenta uspešnog filma „Do gole kože“ („The Full Monty”), koji je debitovao kao režiser komedije snimljene po istintoj priči o grupi Singaleza i drugih etničkih grupa koji po svaku cenu pokušavaju da dobiju vizu za Evropu. Film je velikim delom sniman na Šri Lanci, a dijalozi su na singaleskom jeziku. 
Mladi debitanti zajedno sa starijim i priznatim rediteljima deo su programa koji će i ove godine privući i dirnuti publiku, ali i prikazati društvene, javne i političke promene u italijanskom životu. U iščekivanju početka ovogodišnjih filmskih projekcija ovaj katalog približiće publici priče i junake koje će se cele nedelje prikazivati na velikom platnu.

Povezana vest:  Film o Leonardu da Vinčiju