twilight 2 1Dvehiljadešesta godina je bila surova po srca i novčanike tinejdž devojaka koje čitaju nešto knjiga. Iz štamparije je izašao nastavak «Sumraka» spisateljice Stephanie Meyer. Sličan udar na žensku teen emo populaciju se dešava upravo sada. Mlad Mesec hara američkim bioskopima već nekoliko dana i već je oborio rekorde gledanosti za najbolje prvo veče ikad sa 26 miliona dolara i najbolji prvi dan sa 72 miliona. Nastavci uvek imaju potencijala da zarade, ali fascinacija emo vampirima je ipak malko čudna. I to u sred recesije!

Ova tinejdž drama, u kojoj su sticajem okolnosti akteri vampiri, vukodlaci, jedna devojka i policajac, užasno je pretenciozna baš kao i prethodni deo. Naša glavna junakinja, pomenuta devojka Bella Swan (Kristen Stewart) se budi uoči osamnaestog rođendana i zbog nešto malo krvi biva ostavljena od strane momka vampira Edwarda Cullena (Robert Pattinson). Vreme prolazi, suicidalne tendencije se bude. U njen život se vraća stari prijatelj Jacob Black (Taylor Lautner). U klasičnom maniru Romea I Julije (dela koji se u filmu pojavljuje u obliku dva medija, knjige mekih korica i na TVu), zaplet se uglavnom vrti oko večne ljubavi i smrti. Kad kažem večne ljubavi mislim bukvalno. Za smrt ne moram da vam objašnjavam.

Povezana vest:  Najnoviji trejler filma "Mamurluk 3"

I dok se Bella muči sa emocijama na filmskoj slici pojačane zrnastosti, reditelj filma Chris Weisz ispunjava glavni zadatak koji je Summit Entertainment kao studio zahtevao. A to je da Mlad Mesec izgleda potpuno isto kao Sumrak. Ko je gospodin Weisz? To je čovek koji nam je dao Američku Pitu i Zlatan Kompas. Okej, Pitu nije režirao sam, a ako ste gledali Kompas onda znate šta možete da očekujete. Sumrak je spor, spor ženski film a Mlad Mesec je uspeo da bude još sporiji. Imitirajući nežni emo senzibilitet rediteljke Catherine Hardwicke, Weisz je možda malo i preterao. Druga loša stvar su dijalozi. Svi znamo da je produkcija ovog filma krenula odmah posle premijere Sumraka. Znači da je scenario napisan navrat nanos, pa se to i oseća. Lično bih i na muziku imao zamerku ali album je prvi na bilbordu već neko vreme a i u filmu sve te depresivne pesme imaju poentu kada je u pitanju pravljenje atmosfere. Alexandre Desplat je napisao instrumentalnu temu koja je jako prijatna.

Povezana vest:  Film Tamo i ovde ide u bioskope u 20 nemačkih gradova

Svetli momenti filma su uglavnom akcione scene koje malo podignu atmosferu (sa akcentom na malo) i jako zabavan momenat kada Bella sa drugarima gleda u bioskopu akcioni film „Face Punch“ (koji naravno ne postoji) sa teglajnom Let’s Do It! Naravno taj deo može da vam promakne ako se sagnete da dohvatite kokice. Imam ustisak da bi ceo film bio bolji da se glumci ne ponašaju kao drvene Marije. I nije mi jasno zašto reditelj to dozvoljava, ili još gore – traži.

Povezana vest:  "BOJNI BROD" 18. APRILA U CINEPLEXXU, A U AMERICI MESEC DANA KASNIJE!

Sve u svemu, Mlad Mesec kao nastavak Sumrak Sage pije vodu ali kao samostalno filmsko delo je pretenciozno, nategnuto i agresivno udara na emocije što se nikada nije ispostavilo kao dobro. Ipak, siguran sam da će mu gledanost biti velika jer i Srbija ima puno tinejdžerki koje će uživati u zamućenom pogledu Roba Pattinsona ili večito golom torzou Taylora Lautnera. A ima i puno penzionera koji će uživati u dugim kadrovima ispraznih razgovora u čarobnoj prirodi američko-kanadske granice. Samo im pokrijte oči kad krene vampir fajt da im ne bi pozlilo, nisu navikli.