montevideo bog te video cover

Montevideo, Bog te video pred kineskim gledaocima

Film „Montevideo, Bog te video“ reditelja Dragana Bjelogrlića prikazan je premijerno na kineskom nacionalnom TV kanalu ČTV 6, saopštila je producentska kuća „Intermedia Network“.
„Montevideo, Bog te video“ prikazan je u subotu uveče na kineskoj televiziji u okviru selekcije „Najbolji filmovi“ i našao se među 52 strana filma koje je kineska televizija ove godine odobrila.
U polučasovnoj studijskoj emisiji koja je bila posvećena srpskom filmu, višemilionskom auditorijumu je bila predstavljena Srbija, njen sport i kinematografija.
„Montevideo, Bog te video“ je prošao strogu selekciju „Ćina Film Group“, jedinog ovlašćenog filmskog distributera stranih filmova u Kini, a potom i urednika ČTV6, najgledanije kineske televizije specijalizovane za filmski program. Selekcija „Najbolji filmovi“ prikazuje se od 1998. godine i ima zadatak da gledaocima predstavi najbolja strana ostvarenja.
Bjelogrlić je istakao da je to „neverovatan događaj, jer veliki holivudski producenti poslednjih godina ulažu ogromne napore da uđu na kinesko tržište i veoma im je teško pošto Kina ima kvote za holivudske filmove“.
-Ovo je revolucionaran događaj koji otvara vrata srpskom filmu i kulturi ka ogromnom i važnom kineskom tržištu – dodao je reditelj.
„Montevideo, Bog te video“ je prvi put kineskoj publici predstavljen tokom „Nedelje srpskog filma u Kini“ i učestvovao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu 2012. 
Iste godine je proglašen za najbolji igrani film na Međunarodnom festivalu sportskog filma u Pekingu.

Povezana vest:  Kopoli i Godaru počasni Oskari