Arčelik grupa, proizvođač brenda Beko, nastavila je da olakšava svakodnevicu svojih potrošača proizvodeći proizvode visoke tehnologije, i udružila se sa Udruženjem za slepe „Šest tačaka“ na projektu „Proizvodi za osobe sa oštećenim vidom“.

Zahvaljujući projektu koji su realizovali Arčelik i Udruženje za slepe „Šest tačaka“, sada će osobe sa oštećenim vidom moći da koriste kućne aparate bez pomoći drugih ljudi. Ovim povodom, pomoćnica generalnog direktora za marketing u kompaniji Arčelik, Tulin Karabuk izjavila je: „ U okviru ovog projekta, koji je u skladu sa ciljem Ujedinjenih nacija „pristupačnost“ za svakoga, proširili smo našu listu globalnih proizvoda i usluga koje razvijamo na osnovu potreba i zahteva potrošača, i kreirali smo pristupačna pametna rešenja za kućne aparate za potrošače sa oštećenim vidom.“

Potrošačima sa oštećenjem vida u prvoj fazi, biće na raspolaganju proizvodi koji imaju specijalne znake, zvučne alarme, panele sa Brajovom azbukom, kao i audio uputstva za korišćenje. „Potrebama društva pristupamo pažljivo u svakom segmentu u kom smo aktivni i veliku pažnju posvećujemo održivom razvoju. Verujemo da možemo da stvorimo trajnu korist za društvo, kao i promenu kroz zajednički rad sa vladinim i nevladinim organizacijama tokom procesa razvoja proizvoda. Ovim projektom olakšaćemo život naših potrošača sa oštećenim vidom kroz široku paletu proizvoda, od frižidera do mašina za pranje veša, od TV prijemnika do malih kućnih aparata“, pojasnila je Tulin Karabuk.

Povezana vest:  LG Optimus Pad postavio nove standarde tablet računara

Suha Salam, predsednik Udruženja za slepe „Šest tačaka“, rekao je da će nastaviti sa radom kako bi omogućili osobama sa oštećenim vidom da budu samostalne, produktivne i u mogućnosti da se socijalizuju.

„Osobe sa oštećenim vidom žele da budu u mogućnosti da koriste električne kućne aparate bez pomoći drugih. Mi smo pokrenuli peticiju na sajtu www.change.org kako bismo kućne aparate učinili dostupnim, a kompanija Arčelik nas je odmah kontaktirala, nakon čega smo osnovali veliku radnu grupu. Upoznali smo ih sa poteškoćama sa kojima se susrećemo tokom upotrebe proizvoda, od frižidera do pegli, od TV aparata do usisivača i nastavićemo, kao i do sada, da zajedno radimo na pronalaženju rešenja“, dodao je Salam.

Povezana vest:  CE&HA sajam organizuje veliki broj besplatnih predavanja i radionica sa aktuelnim temama vezanim za nove tehnologije

Kućnim aparatima će se upravljati preko pametnih televizora, telefona i tableta

Arčelik je razvio inovativnu tehnologiju HomeWhiz koja funkcioniše u skladu sa opcijom pristupačnosti pametnih uređaja i omogućuje potpunu kontrolu proizvoda putem audio instrukcija za rukovanje. Pri dodiru, aplikacija obaveštava o funkciji područja koje je dodirnuto i odabranom podešavanju putem verbalnog zvuka, a potom informiše korisnika zvukom kada se program završi. Takođe, putem pametnih uređaja se može upravljati detaljnim podešavanjima kao što su odabir tkanina i temperatura vode kod veš mašina ili podešavanje ledomata na frižiderima.

Povezana vest:  IBM omogućuje svima pristup snažnim analitičkim alatkama

Jednostavna upotreba sa audio uputstvima i Brajeva azbuka za instrument table

Kao deo projekta „Proizvodi za osobe sa oštećenim vidom“, Arčelik je proizveo providna slova Brajeve azbuke koja se lako mogu zalepiti za dugmad, na instrument table proizvoda, kao i na daljinske upravljače. Instrument table sa Brajevom azbukom na mašinama za pranje veša, sudomašinama, rernama i šporetima na plin omogućuju jednostavnije korišćenje kada su u pitanju podešavanja temperature, dok je kontrolnim dugmićima  na frižiderima dodata funkcija audio obaveštenja. Usisivači takođe imaju zvučno upozorenje kada se vreća za sakupljanje prašine napuni, a dodatnim delom na metalnoj površini pegle ograničen je pristup, kako bi se izbegle opekotine na rukama. Uputstvo za korišćenje takođe sadrži opisane crteže za korisnike sa oštećenim vidom, a uputstva su dostupna i u audio verziji.