Iz Samsunga stiže solarni mobilni telefon – S7550 BLUE EARTH

samsung-blue-earth-mobile-phoneFaktor ekološke osveštenosti sve je uobičajenija stavka koju proizvođači mobilnih telefona i ostalih gadgeta ugrađuju u svoje uređaje. Poslednji u nizu ‘zelenih’ proizvođača je južnokorejski Samsung koji je objavio da se na tržištu pojavio solarni mobilni aparat S7550 
Samsung S7550 predstavljen je pod motom The Blue Earth Dream, a Samsung je svojim korisnicima na konkretan način pokazao na koje se sve načine može da se umanji emisija štetnog CO2 i da se štedi energija u svakom stepenu od proizvodnje i korištenja do upotrebe samih proizvoda. Ujedno, Samsung S7550 Blue Earth predstavlja prekretnicu i u materijalima koji se koriste u izradi uređaja jer u potpunosti eliminisao otrovne elemente iz mobilnih telefona, dok su sama pakovanja izrađena od recikliranih materijala.
Samsung je svoj mobilni telefon dizajnirao u obliku ovalnog ‘svetlucavog kamenčića’, a prva od mnogih specifičnosti koja ga krasi je solarni panel koji se proteže preko celog zadnjeg dela kućišta i u stanju je da generiše energiju koja je dovoljna za komunikaciju uvek i svuda. To ga ujedno čini prvim mobilnim telefonom kome energiju za rad obezbeđuje sunce. Usto, S7550 Blue Earth je u potpunosti izrađen od reciklirane plastike nazvane PCM, koja je dobijena iz plastičnih flaša za vodu, što značajno umanjuje korištenje goriva i emisije CO2 u procesu proizvodnje. Uređaj, kao i punjač, nemaju nikakvih štetnih supstanci poput nusproizvoda paljenja na bazi broma, berilijuma i ftalata. 
Što se tehničkih stvari tiče, Samsung S7550 Blue Earth je sjajan multimedijski uređaj osposobljen za ceo niz aktivnosti. U njegovo svega 14,2 milimetra tanašno telo integrisana je kamera od tri megapiksela koja, osim fotografija, snima i video zapise. 
Za muzičku podlogu u dugim šetnjama se brinu MP3/eAAC+/WMA player te FM radio s RDS-om, dok je za reprodukciju videodatoteka tu H.263/H.264/MP4/WMV player. Za brz download sadržaja s interneta, ali i surfanje mobilnim internet stranama od velike će pomoći biti podrška za rad u najnaprednijim HSDPA i Wi-Fi mrežama, dok su za povezivanje s drugim uređajima ili računarom osigurana žična (USB 2.0) i bežična (Bluetooth 2.1) veza. Osim toga, model S7550 se hvali i sa 130 MB interne memorije koju je moguće nadograditi microSD karticama do maksimalno 16 GB, a TFT ekran (240×400 piksela) osetljiv je na dodir i prikazuje 16 miliona boja. 
Samsung S7550 Blue Earth se za sad nije pojavio na našem tržištu, ali se nadamo da će generalni distributer Samsung telefona za Srbiju ubrzo predstaviti našoj javnosti ovu novotariju, kako ne bi zaljubljenici u ekologiju i tehnologiju morali da ga pazare na susednim tržištima.

Povezana vest:  Samsung SMART fotoaparat NX3000: spoj retro dizajna, odličnih performansi i lakog povezivanja