Dvadeset prvi vek je sa sobom doneo, i još uvek donosi, brojne novitete na gotovo svim poljima. Tehnologija je samo jedna od karika globalnog lanca promena čiji smo svakodnevni svedoci, a veštačka inteligencija se, sasvim prirodno i neizbežno, nametnula kao sastavni deo ovog lanca. O veštačkoj inteligenciji, poznatijoj kao „AI“ (od engleskog termina Artificial Intelligence) polemišu naši prijatelji, stručnjaci iz oblasti tehnologije, kompanije čiji rad se bazira na novitetima u oblasti veštačke inteligencije, dok se mediji sve više bave ovom zanimljivom tematikom, naizgled neuhvatljivom i sve više prisutnom u našim životima. A koliko mi, zapravo, znamo o veštačkoj inteligenciji?

Povezana vest:  BESPLATAN INTERNET ZA DRUŠTVENE MREŽE U OKVIRU TELENOROVOG NOVOG DIGITALNOG SERVISA

Veštačka inteligencija, AI, deluje kao savremeno otkriće koje je i dalje velikom broju ljudi u potpunosti neshvatljivo. Ipak, njen razvoj počeo je odavno i traje već dugo – ideja o postojanju veštačke inteligencije rođena je još u drugoj polovini dvadesetog veka! Predstavlja onaj deo softvera koji je sposoban da obavlja funkcije za koje se može reći da zahtevaju ,,inteligenciju’’. To znači da telefon ne mora da bude eksplicitno isprogramiran za svaki pojedinačni zahtev, odnosno radnju koju pokrene njegov korisnik. Umesto toga, zahvaljujući AI, uređaj koristi svoje već postojeće ,,znanje’’ ili ,,iskustvo’’ za snalaženje i rešavanje nekog konkretnog zahteva.

Povezana vest:  Samsung prodao milion zakrivljenih monitora

Veštačka inteligencija zamišljena je kao virtuelni pomoćnik savremenog čoveka. Njena svrha je unapređivanje već postojećih aktivnosti i lakše rešavanje svakodnevnih problema, kako bismo mi, kao njeni krajni korisnici, imali više vremena za sebe. Danas, kada se život prebrzo odvija i kada raspolažemo sa sve manje slobodnog vremena, veštačka inteligencija teži svom zlatnom dobu.

Cilj kompanije Huawei jeste da, upotrebom veštačke inteligencije (AI), svojim korisnicima olakša svaki korak pri upotrebi moblinih telefona. Radnju koja je nekada zahtevala bar 5 različitih poteza na našim uređajima, danas je moguće izvesti samo jednim potezom zahvaljujući optimizaciji koju pruža upravo veštačka inteligencija.

Povezana vest:  Najmanji iPod na svetu za samo $49

Uređaji koje pokreće veštačka inteligencija (AI) pamte obrasce našeg ponašanja i načina na koji koristimo svoje mobilne telefone, skraćujući tako procese koje obavljamo, a zauzvrat nam daju najveći poklon današnjice – vreme! Huawei se sprema da nam 16. oktobra predstavi sve pogodnosti korišćenja uređaja čiji se operativni sistem zasniva na unapređenoj verziji veštačke inteligencije. Pripremite se, stižu telefoni Huawei Mate 20 serije!