U okviru jubilarnog, petog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči!

„Pa evo, više od 4 godine kako smo sa Međuopštinskom organizacijom gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) i njihovim članovima na putu istraživanja u svetu pantomime i nakon toliko vremena bolje se poznajemo, odlično sarađujemo i plod te naše saradnje su 4 predstave koje smo napravili i odigrali u sklopu P(h)antomfesta u Vranju. Te 4 predstave su se uglavnom oslanjale na kratke etide i tehnike pantomime, a ova predstava koju trenutno spremamo je pomak više – upustili smo se u svet klasike i veoma ambiciozno radimo na postavci Hamleta, ali ovoga puta Hamleta bez reči, samo pomoću pokreta, gesta, muzike, maske… Zaista je teško, ali je u isto vreme i veliki izazov, znajući da se bavimo jednom od najeksponiranijih dela klasike. Naš cilj je da na sceni razmišljamo, delujemo i postavimo priču tako da i osoba koja prvi put vidi Hamleta razume o čemu se radi. Ako postignemo taj cilj onda smo uspeli, a MOGN Vranje iza sebe će i ovaj put ostaviti jedno vredno delo izgrađeno njihovim rukama uz moj skromni doprinos“, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

Povezana vest:  Novi roman o Hitleru: Parodija ili banalizacija zla

U predstavi igraju Goran Stoiljković, Miodrag Demirović, Goran Ramadanović, Milan Tončić, Maja Demirović, Jovana Bajramović, Ivica Spasić, Mirjana Mitić, Ninoslav Demirović.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 24. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodne četiri godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja podignut na jedan viši nivo, intuitivnom igrom ovih devetvoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.

Povezana vest:  Sutra se otvara nova pozorišna letnja scena - TEATRIJUM u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Prošlogodišnje, četvrto izdanje Međunarodnog festival pantomime – P(h)antomfest (26-27. jun) bilo je veoma uspešno – obe večeri sala Doma vojske u Vranju je bila dupke puna.

Nastupili su čuveni američki pantomimičari Lori Held i Rik Vejmer i poznati bugarski pantomimičar Aleksandar Ilijev, a članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje odigrali su “Zamišljeni svet”, predstavu u produkciji Festivala.

Povezana vest:  Počinju predstave u beogradskim pozorištima

Takođe, realizovan je i atraktivan prateći program „Pantomima izlazi na ulicu“, nakon pijace, program je prošle godine nastavljen u Brankovoj ulici u Vranju gde je Meto Janakievski izveo tačku „Pantomimičar na kafi“.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.