Počinje takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture „VIKI VOLI SPOMENIKE 2016“

///Počinje takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture „VIKI VOLI SPOMENIKE 2016“

Počinje takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture „VIKI VOLI SPOMENIKE 2016“

Organizacija Interglajder, u saradnji sa Vikimedijom Srbije, organizuje četvrto po redu nagradno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih kulturnih dobara „Viki voli spomenke 2016“. Takmičenje počinje 1. septembra, a rok za slanje fotografija je 30. septembar.

Viki voli spomenike (Wiki Loves Monuments) je najmasovnije foto-takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture i kao takvo je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine.  Foto-konkurs se održava od 2010. godine i do danas je na Vikimedijinu ostavu otpremljeno preko milion i po fotografija kulturnih dobara.

Povezana vest:  Najbolje knjige za najmlađe u izdanju Lagune

Srbija je u takmičenju učestvovala 2012, 2013. i 2014. godine, u organizaciji Vikimedije Srbije, čime je obogaćen fundus fotografija kulturne baštine naše zemlje sa preko 9000 fotografija.Nakon jednogodišnje pauze, Srbija je ponovo na Wiki Loves Monuments mapi na kojoj se nalazi preko 40 zemalja sa šest kontinenata, koje se takmiče sa istim ciljem – promocija kulturnih dobara i spomenika zemalja kroz foto-radove objavljene pod slobodnom licencom, što znači da se isti mogu koristiti i van Vikipedije.

Povezana vest:  Samoubistvo nevinosti konačno na srpskom!

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Spisak spomenika kulture u Srbiji, kao i prateća uputstva, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu takmičenja: www.wlm.rs. Pažljivo odabran, stručni žiri će odlučiti o pobedničkim fotografijama, na osnovu unapred postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrednost.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama u Sloveniji i Crnoj Gori

Pobednici foto-takmičenja Viki voli spomenike biće poznati krajem oktobra.

 

By | 2018-06-13T20:52:51+00:00 septembar 1st, 2016|Kultura|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.