Šesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 22. septembra u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, Zorica Jović, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Povezana vest:  Preispitivanje izvođenja uživo na 54. i 55. Bitefu

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

Iste večeri, odmah nakon „Prve suze“, od 21h biće izvedena izvrsna predstava „Van mesta“ Gerasima Dišlijeva. Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće nam jezikom teatra pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje. Ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: „Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?“. Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore su pozvani na pozornicu!“

Povezana vest:  Predstava za decu sa pevanjem i igranjem "Kiša" u "Buhi"

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom „Više od reči“ (20h), za koju je čuveni The New York Times napisao: „Fascinantno. Dirljivo. ‘Više od reči’ očaraće vaše oči i uši“.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske, dok će mladi na štandu „Evropa to si TI“ moći da se informišu o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske Unije.

Povezana vest:  Bukmarker koji vas preko Tvitera opominje da čitate