3. decembar Vikimedija Srbije navršava punih 12 godina od osnivanja ovog udruženja kao zvaničnog ogranka Zadužbine Vikimedija u našoj zemlji. Rođendan će biti proslavljen u ponedeljak, 4. decembra, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, od 18 sati. Ovogodišnja proslava biće u znaku još jednog jubileja – 10 godina od prvog seminarskog rada na Vikipediji na srpskom jeziku, sa kojim je započet i Obrazovni program Vikimedije Srbije.

Vikimedija Srbije osnovana je 2005, kada je počeo da se razvija i Obrazovni program, koji podrazumeva saradnju sa obrazovnim institucijama kroz realizaciju pisanja seminarskih radova studenata na Vikipediji na srpskom jeziku. Ideja je nastala u srpskom ogranku, a brzo se proširila i na ostale zemlje, pa je tako i Zadužbina Vikimedija osnovala projekat Wikipedia Education Program.

Povezana vest:  Obilasci istorijskih kuća Beograda

Danas na Vikipediji na srpskom jeziku ima preko 4000 seminarskih radova, a u projektu je učestvovalo više od 4000 studenata, učenika, nastavnika i profesora iz preko 35 obrazovnih institucija. Razvio se i projekat Viki-gimnazijalac, a nastavnici i učitelji koji su se zainteresovali za rad na Vikipediji radili su i sa učenicima osnovnih škola.

O razvoju ovog programa, ali i o aktuelnim dešavanjima i aktivnostima u Vikimediji Srbije govoriće predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković, osnivač obrazovnog programa Đorđe Stakić i Nebojša Ratković, menadžer obrazovnog programa.

Povezana vest:  Tribina: Novogodišnji „Veliki Prasak“

Iskustva u implementaciji Vikipedije u nastavi podeliće Zorana Matićević, nastavnica sociologije u Gimnaziji Patrijarh Pavle i 3. beogradskoj gimnaziji, koja je za implementaciju rada na Vikipediji dobila i nagradu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i Anđelka Miladinović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Matematičkoj gimnaziji, koja je sa svojim učenicima kreirala članak na Vikipediji, ali i animirani film o pesmi „Početak bune protiv dahija“.

Povezana vest:  Sutra se u Novom Sadu otvara Izložba '100 godina slovenačke lutkarske umetnosti'

Proslavu će zaokružiti i rezultati svih aktivnosti Vikimedije Srbije u 2017. godini, koje će predstaviti menadžerka projekata i zajednice Ivana Madžarević. Kontributorima obrazovnog programa biće dodeljene i zahvalnice.