Wolfgang-amadeus-mozartPronađen Mocartov klavir

 

U Nemačkoj je pronađen klavir koji je, kako se veruje, koristio Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Mozart) i koji bi mogao da vredi milione evra, javila je televizija SWR.

Proizvođač klavira iz Baden-Badena Martin Beker (Becker) kupio je instrument sredinom 1980-ih godina u antikvarnici u Strazburu, a njegovo pojavljivanje na aukciji privuklo je pažnju jednog istoričara muzike, navodi televizija.

Povezana vest:  Nagradni konkurs za najbolji multimedijalni projekat

-Planirao sam da ga postavim na eBay po ceni od 30.000 do 40.000 evra – kazao je Beker. Instrument od orahovine dug oko 1,5 metara, nije dobio novog vlasnika, a Bekeru je posle aukcije telefonirao muzički ekspert koji mu je rekao da je reč o klaviru kojeg je napravio Kristijan Bauman (Christian Baumann), „jedan od (Mocartovih) omiljenih proizvođača klavira“.

Povezana vest:  Knjiga izabranih i novih priča Gorana Petrovića "Unutrašnje dvorište"

Istoričar je rekao da bi „to mogao biti instrument za kojim se dugo traga i na kojem je Mocart svirao tokom boravka u Strazburu“, navodi SWR.

Mocart je taj klavir pomenuo u pismima ocu, a na jednoj slici izloženoj u Beču prikazan je austrijski kompozitor Jozef Hajdn (Josef Haydn) za istim instrumentom.

Eksperti sada analiziraju klavir i njegove navodne veze sa dvojicom velikih austrijskih kompozitora.

Povezana vest:  I deca imaju svoju rutu u 11. Noći muzeja