Izložba Empatija, organizovana povodom Međunarodnog dana nestalih, otvorena je danas u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda u Kolarčevoj 6.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci u saradnji sa Koordinacijom srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, organizuju drugu godinu zaredom izložbu studentata na temu nestalih lica.

 Ovogdišnju izložbu čine videoradovi na temu empatije, s naglaskom na saosećanje sa porodicama nestalih koje preko 20 godina pokušavaju da saznaju šta se desilo sa njihovim najmilijima i gde se oni nalaze.

Povezana vest:  „Istina je na svim jezicima ista“ Salmana Ruždija uskoro u prodaji!

Autor projekta i kustos izložbe i ove godine je profesor Marko Lađušić, koji je uspeo da

okupi umetnike iz Beograda i Rijeke, koji su na zadatu temu odgovorili kroz različite medije, videoradove, videoinstalacije i animirane filmove.

Umetnici Luka Tilinger i Tatjana Gadža radili su animirane radove kroz klasični crtački postupak. Sandra Kordić i Mina Radović realizovali su videoradove sa snažnim asocijativnim elementima na temu teskobe i saosećanja a Melinda Kostelac se bavi kroz videoinstalaciju posmatra nestajanje izgubljene zemlje,  Rino Banko rešava ambijentalna emotivna stanja takodje u formi videoinstalacije. Jedan od saradnika na projektu je i pisac Vladimir Milićević.

Povezana vest:  Završnica serijala „Sedam sestara“: „Atlas – priča Tate Solta“ Lusinde Rajli i Harija Vitakera u prodaji od 11. maja

Od ukupno 35.000 nestalih u ratovima u bivšoj Jugosalviji koliko je prijavljeno MKCK-u, njihove porodice još uvek tragaju za preko 10,000 ljudi u celom regionu. Od avgusta prosle godine do danas je pronadjeno samo 134 lica. To je veoma zabrinjavajuće. Umetničkim izrazom radovi će pokušati da stave naglasak na čoveka i patnje koje ove porodice svakodnevno preživljavaju i prenesu poruku da je pitanje nestalih lica pre svega humanitrano pitanje. Izložbom želimo da skrenemo pažnju javnosti na patnje i potrebe ovih porodica.“ – izjavila je Sanja Ivaniš u ime MKCK.

Povezana vest:  Počele probe predstave Zagreb Beograd via Sarajevo

Izložba ‘’Empatija’’ biće postavljena u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda sve do 15. septembra 2019.