Osmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 9. decembra u 19 časova u obnovljenom Pozorištu „Bora Stanković“ zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala i Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.  

Odmah nakon svečanog otvaranja Festivala od 19.10h biće izvedena predstava pantomime „Plejade, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Stamenković Jovica, Stevanović Dunja, Stanković Đorđe, Spasić Ivica, Ramić Siniša, Tončić Milan, Stanković Snežana i Stanković Mirko.

Povezana vest:  Knjiga "Van Gogh - More bez obala" u prodaji od 8. marta

U okviru predstave “Plejade”, biće izvedene etide:

  1. Mali restoran
  2. Ulični svirač
  3. Sud
  4. Kavez
  5. Čovečanstvo

Premijera predstave „Skoplje ’63„, u režiji Trajčeta Gjorgieva, publiku očekuje od 20 časova. „Skoplje ’63 je pantomimska predstava – prigodni čin, kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963 godine. U 30 minuta pantomimska igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje“, navodi Gjorgiev.

Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i naravno pantomime kao sredstva izražavanja glumca Meta Janakievskog, koji pleni harizmatičnošću lika i pokreta, kao svedok događaja skopskog zemljotresa, njegova kreacija, emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost, u spomen jednom vremenu.

Povezana vest:  Elektronsko izdanje romana Marije Šajkaš — Svaštara Ester Jovanovič

Od 20.30 biće održana srpska premijera pantomimičarske predstave Damira Dantesa „Muškarci su drugačiji, žene još više“.

Damir Dantes, majstor fizičke komedije iz Švajcarske (http://www.pantomime-dantes.ch), poreklom iz Bosne, u svojoj novoj predstavi „Muškarci su drugačiji, žene još više“ prolazi pozornicom kao uragan. U ovoj komediji, koja traje 70 minuta, on odgovara na pitanja: zašto žene često ogrebu auto, a muskarci nikad? Hajde da to uradimo zajedno? Jel‘ ti mene slušaš? Kao i na puno drugih…

Povezana vest:  Dosad neobjavljena knjiga "Vračar" Svetlane Velmar-Janković od ponedeljka u prodaji

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.