Vikipedija na srpskom jeziku 16. februara postaje punoletna. Tim povodom Vikimedija Srbije organizuje proslavu u sredu, 17. februara od 18 časova. Proslava će se održati putem Zoom platforme.

Vikipedija na srpskom jeziku je po broju članaka najveća južnoslovenska Vikipedija, a na listi svih Vikipedija trenutno zauzima 21. mesto. U 2020. godini imala je 619 miliona pregleda i 422 hiljade izmena. Urednici i urednice Vikipedije na srpskom su samo tokom prošle godine napravili 24 hiljade članaka. Najposećeniji članci bili su Igra sudbine, Srbija, Južni vetar, a slede ih Lantan i Spisak krsnih slava.

Povezana vest:  Nastavak čuvenog bestselera Princeza od Pepela: Gospa od Dima

Vikipedija na srpskom danas ima 642.667 članaka, a prvi članak (GNU FDL) napravio je 2003. godine Filip Brčić. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno. Od samih početaka do danas uvedeno je mnogo novina kako bi korisnicima rad bio olakšan. U 2020. uveden je program mentorstva, napravljen je novi stilski priručnik, a osvežen je i dizajn Trga. Međutim, najveća prednost Vikipedije i dalje ostaje otvorenost i dostupnost znanja koje pruža.

Povezana vest:  Otkazan Domingov nastup u Skali zbog štrajka

Proslava

U okviru ovog slavlja biće predstavljene najznačajnije statistike sa Vikipedije na srpskom, tehničke novine, ali i akcije, maratoni i takmičenja koja su u planu, a koja značajno obogaćuju projekat.

O Vikimediji Srbije

Vikimedija Srbije je volonterska organizacija čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Kroz svoje projekte promoviše rad na Vikipediji i drugim Viki projektima.

Povezana vest:  Izložbe u Beču - jesen velikih majstora