Novi album Miše Mijatovića – „KOLO PEVAM, PESMU SVIRAM“

Misa_MijatovicMiša Mijatović, kompozitor i jedan od najboljih srpskih harmonikaša, objavio je svoj treći album pod nazivom „Kolo pevam, pesmu sviram“. U izdanju PGP RTS, album sadrži 15 kola i jedan splet sevdaha i kola koje je umetnik odlučio da objavi posle 30 godina rada, jedne singl i jedne LP ploče.
Na novom CD-u nalazi se i tekst koji je napisao kolega Miše Mijatovića, uvaženi instrumentalista na fruli Bora Dugić: -Kad kažem Miša Mijatović, uvek mislim na vrh ovdašnje i sadašnje narodne muzike, koja lutajući nepoznatim stazama u mislima darovitih ljudi, uspeva da se održi u potrebnoj i dovoljnoj visini. Muzika ovih prostora nije nastajala sama od sebe, već su je gradili poznati i nepoznati entuzijasti. Samo našom poslovičnom zaboravnošću i nebeleženjem, mnoge su označene kao tradicionalne, iako je svaka od njih imala tvorca.
CD_cover_Kolo_pevam,_pesmu_sviramNa našoj muzičkoj sceni nije se skoro pojavio neko sličan Miši Mijatoviću. Njegova muzička biografija je vanredno složena, pre svega zbog njegovog polivalentnog talenta, koji u sebi sadrži vremenski overene moći – vrhunski umetnik na harmonici, raskošni kompozitor i pasionirani znalac nekoliko hiljada instrumentalnih i vokalnih kompozicija različitog stila. Njegova ljubav prema pesmi je očigledna u svakoj njegovoj interpretaciji. I još nešto: za većinu pesama koje izvodi, napamet zna tekst (!), što je velika retkost i ogromno preimućstvo. Otuda su njegove instrumentalne interpretacije uverljive, jer ne treba posebno odkazivati jedinstvo melodije i teksta, koji samo zajedno i uzajamno daju potreban stepen emocionalnog naboja.
Neke od pesama, koje je napisao, ostaće sasvim sigurno kao trajni doprinos dobrom ukusu i prilog nacionalnoj muzici ovoga vremena. Pred vama je, poštovani ljubitelji narodne muzike, jedan izuzetan intrumentalni zahvat; koloplet pesama i igara u savršeno živom izvođenju uvodi vas u snohvat, koji će vas oplementi, ali i uveriti da trajanje uvek mora da ima uverljive argumente.
Smelost da osim svojih kompozicija svira i neke od bisera Jovice Petkovića i Tomice Miljića, pokazala se kao dobar saveznik – biseri su ostali biseri. I više od toga – dobili su dostojnog nosioca.
Na više puta sebi postavljeno pitanje, da li je lakše pisati o prijatelju ili neznancu, nisam našao dobar odgovor. I, zaista, pišem li ja ove redove o Miši Mijatoviću, samo zato što mi je dugogodišnji dobronamerni prijatelj i saradnik? Svakako! Sa napomenom, da je svaki čovek dužan da govori istinu.
I ja sam je ovde izgovorio! Nazdravlje vam slušanje! – napisao je Bora Dugić, a mi vam prenosimo.

Povezana vest:  Koncert flamenko pevača Diego el Sigala sutra u Sava centru