Neke zemlje odustale od Eurosonga

ESC10_Eurovisionlogo_EBUNRKEurosong u Beogradu ostaće barem za sada upisan u istoriju kao Eevrovizijski festival na kojem je učestvovao najveći broj zemalja.
Pre dve godine naša prestonica je ugostila takmičare iz 43 zemlje, Rusija je prošle godine organizovalia festival za 42 zemlje učesnice Eurosonga, a ove će Aleksandar Ribak iz Norveške otvoriti manifestaciju za samo 39 zemalja.
Na Eurosongu u Norveškoj koji će se održati od 25. do 29. maja o u Oslu učestvovaće 39 zemalja, tri manje nego prošle godine u Moskvi, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU). 
Od učešća na ovogodišnjem festivalu su zbog finansijske krize odustali Češka, Mađarska, Crna Gora i Andora.
Dva polufinala u kojima će nastupiti po 17 zemalja biće održana 25. i 27. maja, a u veliko finale koje je zakazano za 29. maj će se iz oba polufinala plasirati po 10 zemalja koje će se priključiti domaćinu Norveškoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji koje su se direktno plasirale u finale. 
Što se tiče izvođača koji će predstavljati Srbiju RTS je odlučio da ove godine zbog troškova ne organizuje Beoviziju, već će odabrati jednog eminentnog kompozitora koji će potom spremiti nekoliko pesama za različite izvođače, od kojih publika bira najboljeg SMS glasanjem.

Povezana vest:  The Bite najavljuje novi EP singlom „You Don’t Have Me“