Već u februaru Herceg Novi izgleda kao da je stiglo proleće, zahvaljujući čarobnoj mimozi – zaštitnom znaku crnogorskog primorja i čuvenog Praznika mimoze, po kojem su i ovaj grad i Crna Gora prepoznatljivi već više od pola veka. Ovogodišnje izdanje, pored karnevala, fešti, izložbi i mnogih drugih programa, donosi nešto potpuno novo! Specijalitet 54. Praznika mimoze je Winter Flower – jednodnevni muzički događaj pod maskama, u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi, na kojem će nastupiti maestro svetske house scenemisteriozni Claptone! Najposebniji događaj u Crnoj Gori upotpuniće i muzičko ime regiona bez premca – Konstrakta, i to sa bendom Zemlja Gruva, uz lokalnu podršku mlade i talentovane Kejt i crnogorskih DJ-eva P.S. i Bodzie. Donosimo vam glavne informacije o ovom događaju, koji Crnu Goru regionu i svetu predstavlja u najboljem mogućem svetlu.

1. Zašto je mimoza jedan od najposebnijih cvetova na svetu

Mirisni žuti cvet, mimoza, potiče iz Australije, a u Herceg Novi su ga doneli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom. Mimoza, jedini cvet koji cveta tokom zime, važan je simbol kod mnogih naroda  ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. Takođe, simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost, označava poštovanje i ljubaznost, a nosi i poruku verne ljubavi. Mimoza, koja cveta uprkos zimi, pretvarajući celu hercegnovsku rivijeru u raskošan đardin, zaštitni je znak festivala i zimskog turizma Boke kotorske i crnogorskog primorja.

Povezana vest:  Ejmi nastupa pre Mobija u Beogradu

2. Karneval, fešte, koncerti, takmičenja, izložbe… Za svakoga po nešto!

U okviru festivala odvija se veliki broj raznolikih  manifestacija, među kojima su najatraktivnije: karnevalske povorke, maskenbali za decu i odrasle, Fešta od mimoze, ribe i vina koja privlači oko 20.000 gostiju svake godine, Međunarodna izložba cveća i promenadni koncerti duvačkih orkestara i mažoretki. Izložbe, koncerti, književni i scenski programi u  lokalnoj produkciji i gostovanja poznatih regionalnih izvođača, kao i predstavljanje kulture i gastro-tradicije zemalja i gradova-prijatelja Herceg Novog čine program festivala sveobuhvatnim i neodoljivo privlačnim gostima iz celog regiona i Evrope. Pored toga, u vreme Praznika mimoze održavaju se i brojna sportska takmičenja, kao i avanturistički izazovi u prirodi, zahvaljujući tome što su klimatski uslovi Herceg Novog veoma povoljni. Sve u svemu, Praznik mimoze je poseban jer donosi sadržaj za sve generacije!

Povezana vest:  Prvi studijski album Skrillexa uzdrmao svet

3. Najveći novitet ove godine – Exitov Winter Flower!

U sklopu 54. Praznika mimoze u subotu, 25. februara, biće održan Winter Flower, veliki jednodnevni muzički događaj pod maskama u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi. Naziv Winter Flower ili Zimski cvet upravo je Exitova posveta mimozi, jedinom cvetu koji cveta tokom zime, čime ovaj prirodni buntovnik time na jedinstven način nadilazi zakone i pravila. Prvi Winter Flower obeležiće premijerni crnogorski nastup jednog od najpopularnijh umetnika svetske house scene, maskiranog Claptonea, koji svojim žurkama oduševljava publiku širom sveta. Uz njega nastupa i regionalna žena godine, fantastična Konstrakta, zajedno sa grupom Zemlja Gruva. Lokalnu podršku daće šarmantna zvezda u usponu Kejt, uz predstavnike crnogorske elektronske scene P.S. i Bodzie. Winter Flower je specijalitet ovogodišnjeg izdanja, a očekuje se da će maskirani Claptone za maskiranu publiku prirediti jednu od najposebnijih večeri koje Praznik mimoze pamti.

4. Slavimo Praznik mimoze još od 1969. godine!

Povezana vest:  Bajaga i Instruktori idu preko grane

Najdugovečniji festival na ovim prostorima osnovan je još daleke 1969. godine i ubrzo je postao jedna od najposećenijih manifestacija bivše države. Godine 1975. ovaj festival je svečano otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dve godine kasnije. Praznik mimoze iz godine u godinu na hercegovskim ulicama okuplja sve generacije iz mnogih gradova Crne Gore, regiona i Evrope, slaveći kraj zime i dolazak proleća.

5. Zvezde Praznika mimoze – mažoretkinje

Nastup mažoretkinja je jedinstven oblik izvođačke umetnosti, koji kombinuje elemente plesa i gimnastike sa marširanjem. Mažoretkinje su zvezde Praznika mimoze, koje izvode složene i smele pokrete u ritmu muzike. Svojim šarenim kostimima, blistavim palicama i zadivljujućim pokretima, mažoretkinje generacijama zadivljuju publiku. Bile su deo otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, a karneval mažoretkinja, praćenih trombonjerima i duvačkim instrumentima, obišao je preko 50 gradova širom Evrope. One su zaštitni znak Praznika mimoze i već uveliko spremaju koreografiju koja će nas i ove godine oduševiti!

Foto: Turistička organizacija Herceg Novi i EXIT Promo