Brazilski pijanista Marcelo Bratke u Guarneriusu

Marcelo_foto1Povodom obeležavanja 50 godina od smrti jednog od najznačajnijih brazilskih kompozitora Villa-Lobosa, gost Beograda će prvi put biti istaknuti brazilski pijanista, koji će publiku u Guarneriusu u četvrtak, 3. decembar 2009. godine u 20 časova odvesti u Rio de Žaneiro sa početka 20. veka i kroz „Karnevalsku trilogiju“ će predstaviti susret trojice kompozitora, Villa-Lobosa, Nazareta i Milhaud, koji je presudno uticao na razvoj brazilske muzike.
Marcelo Bratke će beogradskoj publici premijerno predstaviti deo svog “Villa-Lobos Worldwide” projekta, koji promoviše dela jednog od najznačajnijih brazilskih kompozitora. Bratkeova „Karnevalska trilogija“ uspešno dokazuje da brazilska karnevalska muzika ne poznaje grube granice između klasične muzike i urbanih, folk i tradicionalnih elemenata. Projekat je do sada predstavljen u zemljama Evrope, Azije i SAD-a, a urađen je i dokumentarni film o životu ovog velikog umetnika. 
-Bratkeovo izvođene Vilja-Lobosa nam donosi nagoveštaj razuzdane ali pak elegantne konstrukcije, kao i suptilne ritmičke dislokacije i blistavu boju tona… Bratke je izvrstan pijanista, koji sa podjednakim uspehom izvodi i Baha, a i dela popularne muzik – samo su deo kritike The New York Times.
-Pravo otkriće! Bratke je izuzetno nadaren muzičar! – The Independent
Marcelo Bratke, jedan od najboljih brazilskih pijanista, rođen je u Sao Paolu 1960. godine. Diplomirao je klavir na njujorškoj muzičkoj školi Džulijard. Među brojnim nagradama koje je osvojio izdvajamo prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Tradale u Italiji, Revelation Prize Udruženja muzičkih kritičara Sao Paola, “Classical Discoveries” nagradu u Velikoj Britaniji i nagradu “Brazil in Germany 2006”. Dobijanje priznanja Carlos Gomes 2001. godine, omogućava mu učešće na brojnim vrhunskim muzičkim događajima poput „400 godina moderne muzike“ u Londonu i „Festival Transclassiques“ u Parizu.
Marselo je imao čast da otvori novu veliku koncertnu salu u Sao Paolu, Auditório Ibirapuera, u kojoj je od 2005. godine na poziciji umetničkog direktora. 
Iako poseduje klasično muzičko obrazovanje, Bratke često pravi izlete i u druge muzičke žanrove. Sarađivao je sa britanskim džez pijanistom Džulijanom Džozefom, proslavljenom perkusionistkinjom Nanom Vaskonselos, kao i zvezdama brazilske pop muzike, Sendi i Fernandom Takai. Takođe je sarađivao sa ansamblom mladih i darovitih perkusionista koje je “otkrio” na ulicama Sao Paola i sa kojima stvara “Carnaval Trilogy Project”, koncerte sa kojima je nastupao širom sveta, a koncert u čuvenom Karnegi Holu, muzički kritičar Njujork tajmsa, Lari Roter, opisao kao “susret dva Brazila u Karnegi Holu”.
Njegov CD Le Groupe des Six je od strane Gramophone magazina, proglašen za jedno od najboljih izdanja klasične muzike, svih vremena.
Organizatori koncerta su Brazilska ambasda u Beogradu i Guarnerius Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije, a prijatelj sezone Guarneriusa je kompanija Imlek. 

Povezana vest:  Pink music festival u aprilu