Danas stupio na snagu novi ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji predviđa niz novina, uz mnogo oštrije kazne za učesnike u saobraćaju, danas stupa na snagu.

Zakon će početi da se primenjuje od sutra, 11. decembra.

Prema odredbama zakona, novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija) iznosi 5.000 dinara.

Pravo u zatvor otići će vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alhohola sa više od dva promila u krvi ili ako odbije da se podvrgne alko- testu ili testiranju na prisustvo droge u organizmu.

Zakon pravi razliku između stepena pijanstva, tako da je za teško pijanstvo, odnosno vožaca koji ima 1,20 do 1,60 promila alhohola u krvi predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, zadržavanje najviše do 12 sati u policijskoj stanici i 10 kaznenih poena.

Povezana vest:  Novogodišnja proslava u Beogradu na više bina

Za potpuno pijanstvo, sa više od dva promila alkohola u krvi, obavezno je izricanje zatvorske kazne od 15 dana, 14 kaznenih poena i obavezno zadržavanje vožača do 12 sati u policijskoj stanici.

Vozač za koga se utvrdi da je umereno pijan, sa 0,31 do 0,5 promila alhohola u krvi, biće kažnjen mandatnom kaznom od 5.000 dinara i isključen iz saobraćaja.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predviđena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, biće kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Povezana vest:  Bez jesenjeg raspusta u novoj školskoj godini

Ukoliko je vozač, prolaskom kroz crveno svetlo, izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, sledi mu novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, uz istovremenu zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Ukoliko dva ili više puta vozač prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta, biće osuđen na kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Zakonom je predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara za držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost ili na najviše 30 dana zatvora, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca. Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost saobraćaja, izriče se novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara, koja može biti zamenjena kaznom zatvora do 60 dana, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Povezana vest:  Antibiotike unosimo i kad toga nismo svesni, u mesu, mleku...

Za prekoračenje brzine u naselju na više od 70 kilometara na sat i van naselja na više od 80 kilometara na sat, novi zakon predvideo je kaznu zatvora od 15 dana, a ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nezgodu, onda je predviđena kazna zatvora od najmanje 45 dana.