Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, prema najnovijim podacima koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji, a vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira.

Požari u Amazoniji mogli bi da izazovu nesagledive posledice, ne samo za one koji je nazivaju domom ili za milione životinja i biljnih vrsta, navodi BBC.

Povezana vest:  NASA bi mogla da otkrije vanzemaljski život u narednih 20 godina

Ova kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

Amazonija je najveća kišna šuma na planeti, a neretko se naziva i „plućima sveta“, zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvode kiseonik.

Milijarde drveća u sebi drže ugljenik koji se nagomilavao stotinama, ako ne i hiljadama godina, što usporava brzinu globalnog zagrevanja.

Povezana vest:  PREGLED, KLIZIŠTA, U Kosjeriću i Bajinoj Bašti najveći problem klizišta

Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da ćemo uskoro biti u tački kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu.

BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Povezana vest:  Odobreno održavanje Parade ponosa i Trans parade

Od 1. januara do 21. avgusta ove godine zabeleženo je rekordnih 75.000 požara u šumama u Brazilu, dok je prošle godine zabeleženo 35.000 manje.

Prema podacima od 23. avgusta, koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji.

Photo by Nathalia Segato on Unsplash