wirtshaus 0162

Beč: „Pametna kuhinja“ smanjuje bacanje namirnica

Beč je odavno poznat po tome što vodi računa o ekologiji i životnoj sredini. Prema istraživanjima Austrijskog instituta za ekologiju u bečkim gastronomskim preduzećima godišnje se skupi oko 35.000 tona prehrambenog otpada. Pored velikog opterećenja za životnu sredinu, odnošenje tog otpada košta godišnje oko sedam miliona evra. U cilju smanjenja prehrambenog otpada i samim tim uštede komunalnih troškova u Beču je otvoreno savetovalište „Smart Kitchen“ u okviru Bečkog ekološkog-biznis programa, koje zajedno sa odgovornima radi na individualnim potrebama bečkih gastronoma u cilju smanjenja prehrambenog otpada.

Povezana vest:  SVA agencija dobitnik Zlatnog pečata za istaknuto društveno-odgovorno ponašanje u poslednjih 20 godina

Problem bacanja velikih količina namirnica u velikim gradovima nije nikakva novost. Već nekoliko godina Grad Beč je inicijator različitih projekata kako bi se smanjila količina bačenih namirnica pri čemu se fokus stavlja na informisanosti i podizanju svesti stanovništa.

U okviru programa „Smart Kitchen“ organizuju se radionice za šefove kuhinja, personal u kuhinji i ostale zaposlene u gastronomiji. Kako bi se povećala svest o značaju ovog poduhvata koriste se i interaktivna sredstva poput Jutjuba.

Povezana vest:  Exit ujedinjuje Balkan kroz kreativne industrije

U ovaj program uključeni su mnogi poznati bečki gastronomi koji su prepoznali neophodnost ekološkog delovanja za očuvanje životne sredine u svom gradu.

PHOTO: Mario Lang