U Turističkoj organizaciji Srbije proglašeni su pobednici trećeg po redu foto-konkursa „Viki voli Zemlju”. Fotografija Vladimira Mijailovića „Kanjon Rače sa vidikovca Crnjeskovo” proglašena je za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji za 2016. godinu. Dobitnik je nagrađen laptopom.

Drugu nagradu ovog međunarodnog takmičenja, tablet uređaj, osvojila je autorka fotografije Specijalog rezervata Uvac, takmičarka pod korisničkim imenom Saskapokimica. Treće mesto i eksterni hard disk pripada Željku Šćepanoviću za fotografiju Nacionalnog parka Tara.

Ceremoniji proglašenja pobednika prethodila je konferencija za novinare, na kojoj su se okupljenima obratili predstavnici Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Filip Maljković, predsednik Vikimedije Srbije, istakao je da je u Srbiji ovo najuspešniji konkurs do sada –  prikupljeno je više od 1700 fotografija koje je poslalo 139 učesnika, od čega je čak 112 novih, istakao je Maljković.

Povezana vest:  VICHY Anti-Age akcija u apotekama

– Nesumnjivo da ovaj konkurs dobija na značaju iz godine u godinu i ovom prilikom bih se zahvalio svim takmičarima, pa i onima čije fotografije nisu prošle selekciju,  što su uzeli učešće u ovom nadmetanju i omogućili da prikupimo ovako veliki broj kvalitetnih fotografija prirode Srbije – rekao je Maljković.

Bojana Bojović, iz Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije naglasila je da se Zavod trudi da podrži napore svih kojima su priroda i Srbija u srcu.

Povezana vest:  Dobitnik Nobelove nagrade za mir, sa Exitom u septembru realizovao najveći festivalski projekat 2020. godine!

– Na ovaj način zajedno sa Vikimedijom Srbije i Turističkom organizacijom Srbije se promoviše ideja o tome da svest o prirodi postane sastavni deo života i razmišljanja, naročito mladih ljudi. Kako bi se to ostvarilo, neophodan je slobodan pristup znanju u vidu podataka, slika i najrazličitijih informacija koje nam upravo Vikipedija omogućava – zaključila je Bojović.

Dejan Vukićević, član žirija Zavoda za zaštitu prirode Srbije rekao je da je žiri imao “slatke muke” prilikom odabira najboljih fotografija, jer su sve slikane sa ljubavlju prema prirodi i usmeravaju nas da pazimo na istu i sačuvamo je za potomstvo. Svi autori koji su poslali fotografije su uveliko doprineli zaštiti i promociji prirode Srbije – rekao je Vukićević.

Povezana vest:  Frizerka pokrala Dženifer Aniston i Šer

Vesna Raca Radisavljević, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije naglasila je turistički značaj fotografija prirode Srbije.

– Mnoge fotografije u sebi nose turističke atrakcije. Stara planina, Palić, delovi Zlatibira su idealna mesta za odmor. Zbog toga je ovo prirodni put saradnje sa Vikimedijom i verujem da će broj kvalitetnih fotografija iz godine u godinu biti sve veći – dodala je ona.

Pored nagrađenih, još pet fotografija dobilo je pohvale Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dok je Vikimedija Srbije pohvalila još četiri učesnika, za izuzetni doprinos ovom takmičenju.

Izložba 20 najboljih radova biće otvorena u Turističkoj organizaciji Srbije do 29. juna.