Velikih deset

da_vincijev_kodJ.K. Rowling i Dan Brown apsolutni su vladari liste najprodavanijih romana protklih deset godina!
Prvo mesto, s 5,2 miliona prodatih primeraka, zauzeo je „Da Vinčijev kod“ Dana Browna, čiji se drugi roman, „Anđeli i demoni“, našao na sedmom mestu liste. Svih sedam romana iz serijala Harry Potter našli su se među prvih deset, a najprodavaniji je bio poslednji nastavak „Harry Potter i Relikvije smrti“ koji je od svojeg prvog izdanja 2007. godine prodat u gotovo 4 i pol miliona primjraka a nisu mnogo zaostali ni „Harry Potter i Red feniksa“ te „Harry Potter i Polukvni princ“. Roman Marka Haddona (koji još uvek nije doživeo srpsko izdanje), o autističnom dečaku s izrazitim talentom za matematiku, čija su poglavlja numerisana primarnim brojevima (od 2. do 233.), prodata je u 2,1 miliona primeraka i nalazi se na desetom mestu liste bestselera koju je objavio britanski časopis The Bookseller.
Među prvih dvadeset još su se, između ostalog, pronašla dva romana Dana Browna („Tačka prevare“ i „Digitalna tvrđava“) te roman „Divne kosti“ Alice Sebold, za koju se nadamo da ćemo uspeti da je pročitamo pre nego što film snimljen po ovom beseseleru stigne u naše bioskope.
Časopis The Bookseller, jedini redovni britanski časopis koji se bavi područjem izdavaštva, počeo je da izlazi još davne 1858. godine i najpoznatiji je po nagradi Diagram koju od 1978. godine dodeljuje romanu sa najneobičnijim naslovom. 

Povezana vest:  FMK organizuje završnu online diskusiju „Mentalno zdravlje posle Korone“

Evo i liste najprodavanijih deset:

1. „Da Vinčijev kod“ Dan Brown
2. „Harry Potter i Relikvije smrti“ J.K. Rowling
3. „Harry Potter i Red feniksa“ J.K. Rowling
4. „Harry Potter i Polukrvni princ“ J.K. Rowling
5. „Harry Potter i Vatreni pehar“ J.K. Rowling
6. „Harry Potter i Kamen mudrosti“ J.K. Rowling
7. „Anđeli i demoni“ Dan Brown
8. „Harry Potter i Zatovorenik iz Askabara“ J.K. Rowling
9. „Harry Potter i Dvorana tajni“ J.K. Rowling
10. „Neobičan slučaj sa psom u noći“ Mark Haddon

Povezana vest:  Jubilarni 50. sabor u Guči uz zvuk trube i Lav pivo