Vatikanski list pohvalio Simpsonove 

The_SimpsonsVatikanski dnevnik Oservatore romano (Osservatore) pohvalio je američku crtanu seriju „Simpsonovi“ koja ove godine obeležava 20 godina postojanja. 
List je ocenio zanimljivim filozofska razmišljanja junaka serije, njihove povremeno oštre opaske i često nemilosrdne kritike na račun religije. 
Bez glave porodice Homera Simpsona i drugih junaka žute boje, „mnogi danas ne bi mogli da se nasmeju“, piše u tekstu pod naslovom „Aristotelove vrline i Homerova krofna“. 
Tvorci „Simpsonovih“, najdugovečnije američke crtane serije, uspeli su da privuku stariju publiku i zainteresuju je za crtane filmove, dodaje list. 
Šou je zasnovan na „realističnom i inteligentnom pisanju“, ali ga ipak treba kritikovati zbog „preterano sirovog jezika i nasilja u nekim epizodama kao i zbog pojedinih ekstremnih izbora scenarista“. 
Religija – od monotonih propovedi sveštenika Lavdzzoja (Lovejoy) do Homerovih razgovora sa bogom – toliko se često pominje u seriji da bi možda čak bilo moguće izmisliti „simpsonovsku teologiju“. 
Prema oceni lista, Homerova verska zbunjenost i neznanje su „ogledalo ravnodušnosti i potrebe savremenog čoveka za verom“. 
Oservatore romano je komentarisao i epizodu u kojoj Homer plačnim glasom poziva na božju pomoć rečima: „Obično nisam vernik, ali ako si tamo gore, spasi me, Supermene!“. 
„Homer nalazi poslednje utočište u bogu, čak iako ga ponekad naziva zapanjujućim imenima“, piše list. „Ali to su samo male greške, ipak se njih dvojica dobro poznaju.“ 

Povezana vest:  Jubilarni Festival nauke u znaku 32.000 zadovoljnih posetilaca