Otvorena izložba grafika „Linija koja ostavlja trag” 

Izlozba_grafika_2Izložba grafika pod nazivom „Linija koja ostavlja trag” autorke Mirjane Pešev Senica otvorena je u subotu, 26.decembra u galeriji Centra za kulturu Sopot pod pokroviteljstvom Doncafe-a i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Izložba je inspirisana linijama koje su nastale na osušenom talogu kafe, a koje predstavljaju liniju glave, srca i duše. Svi ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju ove radove do 15.januara 2010.
-Definicija inspiracije glasi da ona predstavlja fazu u toku stvaralačkog mišljenja, u kojoj se do rešenja dolazi iznenada. Tada se neočekivano ukazuje rešenje do tada nerešivog problema. Inspiracija za ovi izložbu je zaista došla iznenada kada sam se jednog jutra budila uz šoljicu kafe. Dok sam držala šolju kafe u ruci, ispijajući je, nesvesno sam počela da je okrećem, jedna linija iz taloga se izdvojila i krenula. Putujući sa linijom kroz vreme i sećanja, postavljajući pitanja o zapisu sudbine i sile koja je menja, krenula je i moja inspiracija koju sam, preko fotografije i intervencija na njoj, prenela štampom na platno, a večeras i svima vama na ovoj izložbi. – kaže Mirjana Pešev Senica, akademski slikar.
-Kada smo ugledali radove inspirisane kafom, prepoznali smo strast prema kafi, koju imamo mi u Doncafeu. Budući da je ova izložba inspirisana linijama koje ostavlja kafa, izuzetno smo srećni što smo kao jedan od najvećih proizvođača kafe u Srbiji podržali talenat, inovativnost i kreativnost u umetnosti – izjavila je Olivera Jokić, PR menadžer kompanije Strauss Adriatic.
Izlozba_fotografija_3Od onog dana, pre nešto više od hiljadu godina, kada je otkrivena »quahva«, što na arapskom znači »uzbuđujuća«, na svom neobičnom putu do današnjih dana kafa je oduševljavala i uzbuđivala ljude željne ezoteričnih iskustava. Uz njen miris kovale su se zavere, pravljene spletke, krojile granice. Za nju su se otimali kraljevi i velikodostojnici, otpočinjali ratovi, padale vlade, a države zapadale u teške ekonomske krize.Tako su se još iz tih dana spojila dva zadovoljstva: kafa kao svojevrsni užitak i prastaro čovekovo nastojanje da bar malo otškrine vrata budućnosti (sudbine) kako bi saznao šta ga očekuje!
Gotovo da nema čoveka da bar jednom nakon ispijene kafe nije pogledao u unutrašnjost šoljice, u linije koji su na svoj neponovljiv način ostale »ugravirane«, ispisane na dnu ili na njenim stranama. Toliko neponovljive i jedinstvene kao linije otiska prsta. Ne ulazeći u to koliko im ko veruje ili koliko se njima vodi, jedno je sigurno- i najneverniji moraju priznati da ima nečeg mističnog u tim linjama. Ili nekim drugim linijama. 
Izuvijane, izukrštane, prepletene, naglo zaustavljene, nečim skrenute sa puta, presečene, tanke, duboke, oštre, meke, LINIJE KOJE OSTAVLJAJU TRAG. 
Nije li svaka bol, tajno upućen osmeh, ljubav, gubitak najdražih, trenuci sreće, neke izgovorene reči bila linija koja se urezala i ostavila trag u našem sećanju, na našoj duši. Nisu li sled događaja, nekad potpuno neočekivanih, kao upliv jedne linije u drugu, menjali nas i neke već postavljene odluke. A linija putuje, ostavlja trag i prenosimo je kao tajnu nekome. Dok pijemo kafu. 
A možda je samo pitanje sa kim delimo taj trenutak. Možda je baš to tumač naših linija i putokaz.
Zato pažljivo birajte sa kim pijete kafu i delite tajne.
I pogledajte u linije iz svoje šoljice. Možda Vam i one nemuštim jezikom nešto govore. Možda jedna od njih bude Vaša inspiracija i neočekivano ukaže na rešenje. Možda.

Povezana vest:  Sa Hemofarmovog panela „Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke“ apel građanima da se vakcinišu, da jesen dočekamo sa kolektivnim imunitetom