Radovi Ilije Bašičevića Bosilja u Haosu

ilija_haos_izlozbaU beogradskoj galeriji „Haos“ od 12. januara do 12. februara biće predstavljen crtački opus velikog naivnog umetnikaiz Šida Ilije Bašičevića Bosilja (1895-1972). 
Na izložbi će biti predstavljeni Bosiljevi crteži, gvaševi i akvareli iz različitih faza rada, a tokom njenog trajanja, u drugoj polovini januara, biće predstavljena i nova monografija o tom autoru „Svet po Iliji“, saopšteno je iz „Haosa“. 
Direktorka galerije „Haos“ Borka Božović navela je u pratećem katalogu da je Ilija Bosilj „pojava koja nije korespondirala s uobičajenim i konvencionalnim obrascima naivne umetnosti“ i dodala da je taj umetnik uspeo da se uzdigne iznad tog standarda i da stvori „istinski savremen i moderan likovni svet“. 
-Od prvog crteža, gvaša, uljane slike na najrazličitijim podlogama, na papiru, kartonu, dasci, nameštaju, vreći, platnu, zidu, lesonitu, pluti, školskim sveskama, koricama knjiga, slikarski posao kasno započet postaje strast, opsesija, religiozni zanos, saživljenost – navela je Božovićeva. 
Izložbu će 12. januara u 19 časova otvoriti vojvođanski sekretar za kulturu Milorad Đurić i umetnikova unuka Ivana Bašičević. O stvaralaštvu Ilije Bašičevića Bosilja govoriće likovni umetnik Raša Todosijević. 
Samouki slikar Ilija Bašičević Bosilj rođen je 1895. godine u Šidu. Obrađivao je zemlju do 62. godine. Svoje prve gvaševe i crteže napravio je 1957. godine, a od 1958. počeo je da slika uljanim bojama. Umro je u Šidu 1972. godine. 
Izlagao je samostalno u Đenovi, Zagrebu, Frankfurtu na Majni, Minhenu, Opatiji, Amsterdamu, Ohridu, Vukovaru, Diseldorfu, Milanu, Beogradu, Varaždinu, Dubrovniku, Novom Sadu, Jagodini, Veneciji i drugim gradovima. 

Povezana vest:  Amal Alamudin-Kluni savetovaće Grčku o vraćanju statua