Četvrto izdanje Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u Srbiji od 18. do 24. novembra u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu u saradnji sa italijanskim institucijama i kompanijama u Srbiji. Nedelju kuhinje obeležile su gastronomske radionice kuvara Erosa Pika, ovenčanog Mišelin zvezdom, u Srednjoj turističkoj školi Novog Beograda. Učenicima je predstavljena priprema tradicionalnih italijanskih jela kao što su “pasta karbonara”, jelo od jagnećeg mesa sa sirom i jajima, specijaliteti iz južne Italije, kao i dezerti iz Pijemonta i  Kalabrije.

Konfindustrija Srbije u saradanji sa avio kompanijom Alitalia proslavila je 25. godišnjicu od uspostavljanja leta Rim-Beograd, u hotelu Cortyard by Marriot u okviru događaja pod nazivom “Italijanska kuhinja među oblacima”. Ovom događaju prisustvovao je ambasador Italije, Nj.E. Karlo Lo Kašo, Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, kao i Tomaž Kavčič, jedan od najboljih kuvara današnjice. Tom prilikom takmičile su se u kuvanju brojne ličnosti iz javnog života Srbije. Pobedu je odneo tim u kome su se nalazili Duško Krsmanović, osnivač kompanije Flagship, Public Affairs & Strategic Communications i Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Povezana vest:  „Odliv mozgova“ i Srbija: Kako ih zadržati...

Pored toga, od 14. do 27. novembra supermarketi u Srbiji Mercator, Idea i Roda promovišu  italijanske proizvode u posebno posvećenim sektorima prodavnica. Mercator je posvetio poseban događaj promovisanju italijanskih proizvoda uz muzički program i degustaciju hrane.

Program četvrte Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u 110 zemalja širom sveta, promovisan od strane italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa, a povezan je sa kampanjom „Doprinos za poplavljena područja“ (“Contributo emergenza acqua”). Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je teško oštećen zbog velikih priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć.

Povezana vest:  Otvoren 182. Oktoberfest

„Let’s Help Venice! Pomozimo Veneciji!”: Ambasada Italije prenosi apel gradonačelnika Venecije, Luiđija Brunjara, i poziva sve da doprinesu kampanji o vanrednom stanju zbog poplava. “Venecija je italijanski ponos, Venecija je zajedničko nasleđe i jedinstveno mesto na svetu. Zahvaljujući vašoj pomoći, zasijaće ponovo.” Donacije je moguće ostvariti preko sledećeg računa. Hvala vam!”

Naziv računa: Comune di Venezia-Emergenza acqua alta

Povezana vest:  Tim Apatinske pivare pobedio na humanitarnom BELhospice turniru

Namena uplate: Contributo emergenza acqua / Doprinos poplavljenom području

IBAN: IT 24 T 03069 02117 100000 018767

BIC (za međunarodne uplate): BCITITMM