Pobednički nacrt „Kampusa religija“ u okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa predstavljen je 11. avgusta 2020. godine u bečkoj gradskoj većnici. Novi centar za religiju obuhvataće sakralne objekte osam verskih zajednica i Visoku crkvenu pedagošku školu.

Beč je stavio na raspolaganje 10000 kvadratnih metara za izgradnju verskog centra „Kampus religija“ (nem. „Campus der Religionen“) u jezerskom gradu Aspernu. Pored verskih obreda i međureligijskih susreta, ovo mesto će biti važan obrazovni centar – na istoj lokaciji biće podignuta Visoka crkvena pedagoška škola. Novi centar će na jednom mestu okupiti predstavnike osam veroispovesti: rimokatoličke, evangelističke, grčke istočne crkve, islamske verske zajednice, austrijske budističke verske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji, izraelitske zajednice kultus i verske zajednice Sika.

Povezana vest:  Istra u Beogradu

U okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za najbolji nacrt „Kampusa religija“ u Aspernu pobedio je tim iz Beča koji se istakao odmerenošću i elegantno rešenom kompozicijom. Žiri je ocenjivao prijave ukupno 44 projekta uzimajući u obzir urbanistički i arhitektonski kvalitet, prostorne koncepte enterijera i eksterijera, aspekte održivosti i obnovljivosti resursa prilikom izbora konstrukcije, materijala kao i funkcionalnost i profitabilnost u izgradnji. Pobednički nacrt arhitektonskog biroa „Burtscher-Durig ZT“ izdvojio se planom da osam religijskih objekata imaju „kontemplativne bašte na krovu“ i „zajedničko mesto susreta u vidu esplanade“.

Gruppenbild Glaubensgemeinschaften, Bürgermeister Michael Ludwig, Kardinal Christoph Schönborn, DI Harald Gnilsen, Gursharan Singh Mangat, Boris Podrecca, Christoph Berger, Marianne Durig, Ulrich Burtscher u.v.m. im Festsaal, 11.08.2020, © PID/Markus Wache

Projekat je bio ubedljiv zahvaljujući harmoničnom rasporedu i putevima za kretanje. Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svesno su napravljeni da budu neutralni, bez hijerarhije. Objekti verskih zajednica grupišu se nalik paviljonima oko trga koji se blago diže i nad kojim se pružaju drveće i pergola, stvarajući hladovinu. Trg kao mesto dijaloga između različitih religija ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sedenje u međuprostorima. Sakralni objekti imaju bašte na krovovima sa spoljašnjim ulazom i međusobno su spojeni prolazima. Pojedine fasade su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da sve veroispovesti optimalno mogu da ih koriste. Heterogenost religija objedinjena je „blagim velom“ pod kojim se sve građevine nalaze – lakom i arhitektonski zahtevnom pergolom – koja pruža hlad na trgu i terasama za vreme letnjih meseci. Unutar kampusa planiran je zajednički prostor u kome će se nalaziti menza, velika sala kao i prostorije za skladištenje i održavanje.

Povezana vest:  SNAGA JE NOVO IME ZA LEPOTU

„Kampus je prvi projekat ove vrste u svetu koji treba da pokaže da saradnja između religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu“, izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na konferenciji za štampu i zahvalio se svim verskim zajednicama koje učestvuju u projektu. Prvobitno je planirano da ova građevina, jedinstvena u Evropi, bude završena do 2022. godine, ali u međuvremenu je rok za izgradnju pomeren.

Povezana vest:  Održan humanitarni turnir „Koš za dijabetes"

PHOTO: ZOOMVP.AT i PID/Markus Wache