Zaista je tako: vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, ali možda ne tako kako vi mislite. Ono vam neće pomoći da izgubite toliko kilograma kad ste gojazni – manji unos kalorija uz izbalansirane obroke je bolja opcija od sagorevanja kalorija isključivo fizičkom aktivnošću.

Ono gde vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, jeste u procesu njenog održavanja nakon što izgubite kilograme. Vežbanje je takođe prilično važno za zdravo starenje.

Vežbanje za kontrolisanje težine i njeno održavanje

Evo problema sa vežbanjem kao jedinim alatom za gubljenje težine: ono jednostavno ne sagoreva baš toliko kalorija. Naravno da je u redu da povremeno pojedete krofnu ili uživate u slatkoj kafi, ali jednu od te dve poslastice ćete sagoreti uz oko 40 minuta umerenog džogiranja. Dakle, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, ali samo ukoliko kontrolišete i ishranu.

Povezana vest:  Bečka Parada ponosa 2021.

S obzirom na to da treba da sagorite oko 3.500 kalorija kako biste izgubili jedan kilogram, u tome ćete uspeti ako džogirate 40 minuta osam ili devet puta, jer vežbanje pomaže da kontrolišete težinu. Svakako, tek smanjivanjem kalorija u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću ćete dostići svoj cilj u mršavljenju.

Zašto da vežbamo ako će nam već manji broj kalorija pomoći da brže skinemo kilograme?

Medicinska istraživanja pokazuju da jednom kada izgubite određeni broj kilograma, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu i da ne vratite kilograme. Ovo može da se dogodi jer redovno vežbanje ubrzava vaš metabolizam, što znači da sagorevate više kalorija – čak i kad spavate.

Povezana vest:  Počinje II Beogradski festival cveća

Evo kako vežbanje pomaže da kontrolišete težinu i starite zdravo:

Održavanje mišićne mase: Između 30 i 80 godina starosti, oko 15 odsto čistih mišića nestaje, što dovodi do sporijeg metabolizma (moguće i do gojenja). Međutim, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu i u održavanju mišića za brz metabolizam.

Izgradnja i obnova mišića: Nakon vežbanja, telo oporavlja umorne mišiće i gradi nove. S obzirom na to da su za sve ovo potrebne kalorije, vežbanje pomaže da kontrolišete težinu.

Povezana vest:  #LOVE GUESS: Nezaboravni modni vikend na Mikonosu

Pomaže vam da napravite dobre izbore: Vežbanje smanjuje stres, pomaže vam da spavate i čini da se osećate dobro. Sve ovo smanjuje vašu tendenciju da nekvalitetno jedete, iako već vežbanje pomaže da kontrolišete težinu.

Nacionalni institut zdravlja u Americi preporučuje da odrasle osobe imaju oko 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno. Ipak, iako je ono bezbedno skoro za svakoga, popričajte sa svojim doktorom o planovima vežbanja. On zna da vežbanje pomaže da kontrolišete težinu, a pomoći će vam da skrojite najbolji mogući plan i ishrane, i vežbanja za sebe.

Autor: Mark Stibič

PHOTO: Racool_studio – www.freepik.com