Emocionalno zdravlje podjednako je važno kao i fizičko, jer nam ono omogućava da imamo zdrav pristup životu, životnim problemima i situacijama koje nas mogu zadesiti, glavni je zaključak nove tribine “Na kafi sa psihologom” pod nazivom “Emocionalno zdravlje – Samo nežno prema sebi”, koja je održana u Dorćol Platzu uz prisustvo publike i uz poštovanje svim mera zaštite.

 

Savremena kultura uči nas da pozitivnim mislima privlačimo pozitivne stvari u svoj život.  Često imamo priliku da čujemo da je dovoljno da prihvatimo mantru da je svaki dan novi početak, da budemo zahvalni i nabacimo osmeh, te su pozitivne misli i sreća tu. Pitanje koje se nameće  je – da li je zaista tako i šta je sa negativnim osećanjima?  Svi imamo pravo na negativne emocije, a to što smo ponekad tužni, uplašeni ili neraspoloženi ne čini nas emocionalno nestabilnim osobama. Važno je da sa bliskim osobama delimo ono što osećamo, i da, ukoliko to ne dovede do boljitka, potražimo stručnu pomoć.

Povezana vest:  Lego preuzeo lidersku poziciju od Matela

Na temu emocionalnog zdravlja, ljubavi prema sebi i prihvatanju pozitivnih ali i negativnih delova svoje ličnosti u okviru najnovije tribine Hemofarm fondacije “Na kafi sa psihologom” razgovarali su: prof. dr Jelena Sladojević Matić, analitička psihoterapeutkinja i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, Jana Oršolić, dizajnerka, edukatorka i autorka projekta “Samo nežno preka sebi” i Dragan Ilić, novinar i psiholog.

Povezana vest:  Velika donacija Marbo Product i Fonda B92 Kliničkom centru Srbije

„Ideal mentalnog zdravlja, koji je jako teško dostižan i koji je možda i precenjen danas, jeste očekivanje da uvek i u svakom trenutku budemo kompetentni da vrlo brzo reagujemo na neku vrstu disbalansa koji u sebi osetimo. Ono čemu mi danas, u ovakvoj situaciji, treba da težimo je sposobnost da određena svoja stanja kao što su anksioznost, strah i tuga, umemo da prepoznamo i da znamo da treba da uradimo nešto sa njima. Biti emotivno zdrav znači razumeti i sebe i druge odnosno u kontaktu sa drugima i sa sobom tolerisati i negativne emocije, a ne samo one koje smatramo pozitivnim“, istakla je dr Sladojević Matić na tribini koju u celosti možete da da pogledate na YouTube kanalu Hemofarm fondacije i društvenim mrežama, dok njen blog „Emocionalno zdravlje – Negujte ono što istinski želite i u čemu uživate“ možete da pročitate na sajtu Hemofarm fondacije.

Povezana vest:  Adrijana Lima rodila ćerku Sijenu

Hemofarm fondacija, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Art komuna Dorćol Platz pokrenuli su projekat “Na kafi sa psihologom” kako bi javnosti ukazali da se o mentalnom zdravlju mora brinuti jednako kao i o fizičkom i da za “probleme” postoje rešenja ukoliko na vreme potražimo pomoć stručnjaka.