Vikimedija Srbije u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Takmičenje počinje 15. januara i trajaće do 5. februara 2021. godine, a osim bibliotekara, moći će da joj se priključe svi zainteresovani pojedinci.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u mnogim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku, 15 januara. Ove godine, Vikipedija proslavlja 20 godina svog postojanja i Vikimedija Srbije će obeležiti jubilej u petak, 15. januara, preko Zum platforme od 18:30. Cilj ove kampanje je motivisanje bibliotekara i svih zainteresovanih pojedinaca u davanju svog doprinosa najvećoj enciklopediji u ljudskoj istoriji unošenjem referenci i izvora. Mnoge lokalne biblioteke širom sveta se priključuju ovoj akciji i na taj način daju svoj doprinos čineći Vikipediju pouzdanijom.

Povezana vest:  Započela onlajn nastava za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Zadužbinom Vikimedija i Vikimedijom Poljske uvela novine u kampanju ove godine i prvi put se kampanja dodavanja referenci organizuje u vidu takmičenja za zemlje Srednje i Istočne Evrope. U periodu koji je prethodio kampanji održane su brojne obuke za organizatore širom Srednje i Istočne Evrope.

Već nekoliko godina su naši urednici u vrhu aktivnosti. U prošloj godini učesnici kampanje su ostvarili sjajne rezultate i zauzeli 2. mesto na globalnom nivou sa 4052 unete reference, a ispred Vikipedije na srpskom jeziku je bila samo Vikipedija na hebrejskom jeziku. Čak 5 urednika Vikipedije na srpskom jeziku se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci. U 2019. godini učesnici su ostvarili treće mesto, a ispred njih su se našli samo urednici Vikipedija na engleskom i francuskom jeziku.

Povezana vest:  Velika pobeda u „Bici za porodilišta", nabavljena sva potrebna oprema za užičko porodilište

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite takmičenje i obeležavanje 20 godina postojanja Vikipedije.

Povezana vest:  Vasa Nestorović drugi na takmičenju Najbolji maneken sveta

Zvaničnu stranu događaja možete da pogledate ovde.