Mnoge arhitektonske firme i dizajneri koji se bave uređenjem kuhinja nude genijalna rešenja za uštedu prostora. Površine koje se preklapaju i izvlače, ugradni električni uređaji i tanke vertikalne komode su samo neki od načina da se dobije više mesta u kuhinji. Mala kuhinja se često smatra nedostatkom, ali na sreću, postoji puno stvari koje možete preduzeti kako biste dobili na prostoru i funkcionalnosti.

Pre svega, veoma je važno da pažljivo dizajnirate prostor i odaberete prikladne boje za vašu malu kuhinju. Sa druge strane, iako vam je na raspolaganju malo prostora, to ne znači da ga ne možete urediti na moderan način i sa uređajima koji su poslednja reč tehnike. Uz pomoć saveta koji slede, biće vam lakše da vašu malu kuhinju učinite modernom i praktičnom.

Odaberite moderne materijale

Drvo, prirodni kamen i metal su samo neki od materijala koji nikada ne izlaze iz mode kada je u pitanju dizajn kuhinje. Međutim, trend koji se u poslednje vreme često nameće a koji se poistovećuje sa luksuzom je mermerna kuhinja, kako je dizajneri popularno nazivaju.

Većina ljudi smatra da je to stvar luksuza – mermer, kvarc i drugi materijali od prirodnog kamena jesu u najvećem broju slučajeva vezani za velike prostore koji simbolizuju luksuz. Ipak, to ne znači da ih ne možete primeniti pri uređenju manjih prostorija.

Cena prirodnog kamena može varirati u zavisnosti od vrste i količine koja vam je potrebna. Naravno, što je količina veća, to se prirodni kamen nudi po povoljnijoj ceni. U svakom slučaju, ako uzmete u obzir njegovu dugotrajnost, izdržljivost i lako održavanje, nešto veće početno ulaganje će vam se svakako isplatiti na duge staze.

Povezana vest:  Volontere osloboditi obaveza u školama i na fakultetima

Najčešći način za korišćenje prirodnog kamena u dekorisanju kuhinja jesu radne ploče. Izrađene iz jednog komada, u preciznim dimenzijama koje savršeno odgovaraju veličini kuhinjskog prostora, mogu dati posebnost vašoj maloj kuhinji. Šta više, dezen može biti izuzetno raznolik, tako da ćete lako pronaći onaj koji će se apsolutno uklopiti u svaki stil.

Bela i crna boja i njihove različite nijanse su najčešće korišćene, međutim isključivo od vas zavisi koju nijansu ćete odabrati. Pritom, ne morate se vezati konkretno za mermer. Kvarc ili granit takođe su materijali od kojih se često izrađuju radne površine. Oni imaju nešto drugačiji dezen ali su podjednako dekorativni.

Isto tako, i na zidove u vašoj kuhinji umesto keramičnih pločica možete postaviti one od prirodnog kamena. Lepo uglačane, tanke kamene ploče mogu dati neverovatan sjaj i moderan izgled. Osim ploča, možete koristiti i štanglice. Zidovi obloženi kamenim štanglicama takođe daju moderan izgled svakoj kuhinji.

Da priču o kamenu u kuhinji zaokružimo sa podnim oblogama. Možete i na podu postaviti obloge od prirodnog kamena. Ne samo da će vaša kuhinja izgledati luksuzno, već ćete dobiti izuzetno izdržljive i jake površine, otporne na habanje i veoma lake za održavanje.

Ovo su samo neke od prednosti takozvanih mermernih kuhinja, pa razmislite da li biste i vi voleli da imate jednu takvu. Ona će se sigurno uklopiti u celokupan enterijer vašeg doma i predstavljaće trajno rešenje.

Ugradni kuhinjski uređaji

Ukoliko ste u mogućnosti, uvek se opredelite za ugradne uređaje pre nego za one klasične, samostojeće. Na primer, ugradne rerne dizajnirane su sa posebnim osvrtom na ergonomiju, lakše su za rukovanje jer se obično montiraju na visini koja je najprikladnija za korisnika. Na ovaj način takođe štedite preko potreban prostor, a vaša kuhinja će pritom izgledati organizovanije. Takođe, sa dodatnim funkcijama kao što su kontrola dodira i automatsko programiranje, one ne samo da su po izgledu futurističke i moderne, već su i funkcionalnije od klasičnih rerni. Često dolaze sa programom samočišćenja, što će vam dodatno olakšati posao.

Povezana vest:  Beograđani se sa poznatima spremaju za leto u Nestlé Fitness Flat Belly kampu

Još jedan od aparata koje bi trebalo da ima svaka moderna kuhinja i koji je poslednjih godina u trendu je ugradna ploča za kuvanje. Ona će odavati besprekorni izgled jer će biti na potpuno istom nivou kao ostatak radne ploče. Osim toga, s obzirom da je u pitanju staklokeramički materijal, ona je laka za održavanje i čišćenje, jer se hrana na ovakvim površinama ne lepi.

Od ostalih ugradnih uređaja koji se trebaju naći u moderoj maloj kuhinji su frižideri, mašine za pranje sudova i aspiratori. Svi oni će biti od ogromne pomoći u obavljanju kulinarskih poslova, a pritom će uneti dodatnu dozu savremenosti u vašu malu kuhinju.

Odaberite svetlije boje, reflektujuće materijale i pravo osvetljenje

Bele kuhinje verovatno nikada neće izaći iz mode. Jedan od najboljih načina da vašu kuhinju vizuelno proširite a da joj pritom date moderan izgled jeste korišćenje elemenata koji su svetlije boje i materijala koji reflektuju svetlost. Bela boja će pomoći da prostor izgleda otvorenije i prostranije nego što zapravo jeste. Zato možete, na primer, birati dezene od belog ili sivog hrasta za kuhinjske elemente. Za radne površine i ostrva ili gornje površine šankova birajte već pomenuti beli mermer. On odlično reflektuje svetlost.

Povezana vest:  Goofy i Padre u borbi za odlazak na svetsko finale

Kada govorimo o osvetljenju, treba da obratite pažnju na tri važne stvari: dovoljnu količinu svetlosti, ambijent i akcenat. Manjak svetlosti će otežavati rad u kuvanju, biće vam teže da pronađete sve što vam je potrebno za kuvanje i pripremu hrane. Zato je od primarnog značaja da svi delovi vaše kuhinje budu osvetljeni dobro. Pritom, ne mora biti samo jedan izvor svetlosti, ali deo u kome se trenutno nalazite mora biti dobro osvetljen.

Različito dizajnirani lusteri, viseće svetiljke i ugradna rasveta vam mogu pomoći da stvorite ambijent kakav želite i u kome ćete uživati. Toliko puno različitih modela vam je na raspolaganju da ne morate brinuti da li ćete naći osvetljenje koje će se uklopiti u ostatak vaše kuhinje. Ipak, ako se odlučujete za viseće svetiljke ili lustere, obavezno uzmite u obzir prostor koji je potreban za otvaranje visećih elemenata.

Na kraju, dajte naglasak onim delovima vaše kuhinje koji vam se najviše dopadaju. Na taj način ćete u stvari baciti akcenat na vaš životni stil. Naglasak može biti neki ukras, deo zida ili čak neki deo kuhinje u kome se nalaze moderni električni uređaji.

Nadamo se da smo vam ovim našim savetima bar malo pomogli da dizajnirate modernu kuhinju. Ipak, upamtite da njenu funkcionalnost uvek trebate stavitti ispred dizajna, jer je njena osnovna funkcija pripremanje ukusnih obroka. Međutim, ukoliko se malo potrudite sigurno je da možete dobiti i moderan izgled i funkcionalnost u isto vreme, bez obzira što je u pitanju mali prostor.