Domaće tržište nekretnina prethodnih godina doživelo je buran period. Cene stanova rastu, a broj izdatih građevinskih dozvola potvrđuje da je stanogradnja u punom jeku.

Za sve koji žele da kupe stan, postavlja se logično pitanje da li je pogodan trenutak za investiranje u nekretnine? Eksperti iz ove oblasti tvrde da skorašnjeg pada cena neće biti, te savetuju da se iskoriste povoljne kamatne stope kao i druge pogodnosti koje banke trenutno nude.

Istraživali smo koje su atraktivne lokacije u Srbiji i regionu za kupovinu stana i gde se ulaganje u nekretnine isplati. Pročitajte.

Pre izbora lokacije – napravite procenu budžeta

Za većinu kupaca s naših prostora, kupovina stana je jedna od najvećih investicija u životu. Nekima je ulaganje u nekretnine rešenje stambenog pitanja, dok drugi kupuju stan (ili kuću) s namerom da ga izdaju i tako osiguraju izvestan povraćaj novca.

U svakom slučaju, biranje atraktivne lokacije podrazumeva i veću vrednost (pa i cenu) nekretnine, pa je korisno imati spreman finansijski plan i budžet. Premda se uvek možete samostalno upustiti u proceduru traženja stana i sređivanja sve dokumentacije, pametno ćete postupiti i ako se konsultujete sa stručnjacima za nekretnine i finansije.

Online platforma za pronalaženje povoljnog kredita može vam biti od velike koristi ako ne kupujete stan za gotovinu. U razgovoru sa savetnicima za stambene kredite, ali i stručnim konsultantima iz oblasti nekretnina lakše ćete doneti promišljenu odluku. Možete računati na pomoć oko pronalaženja idealnog stana – da li da kupite novogradnju, stan u prestonici, na planini ili banji itd.

Povezana vest:  Izložba Tea Time – Vreme za čaj u Velikoj galeriji KC Grad

Ujedno, savetnici za kredite mogu da vas provedu kroz svaki korak realizacije stambenog kredita, da pronađu više ponuda i pregovaraju umesto vas sa bankama o sa uslovima koji vam odgovaraju.

Stanovi u Beogradu – uvek na ceni

Kada su u pitanju prestižne lokacije nekretnina, može se reći da je Beograd oduvek bio jedan od najpopularnijih gradova za investiranje. Pored strogog centra grada, prvenstveno Knez Mihailove ulice i Obilićevog venca, naročito su poslednjih godina traženi stanovi na Dorćolu i Vračaru. Stari grad se ne smatra samo atraktivnom već i luksuznom lokacijom za stanovanje – u urbanom gradskom jezgru nalazi se veliki broj važnih institucija i obrazovnih ustanova, a saobraćajna povezanost sa ostatkom grada je odlična.

Pored centra, kvartovi koji se naročito cene jesu Dedinje, Novi Beograd i stanovi u novom stambenom kompleksu Beograd na vodi. Prosečna cena stanova u prestonici je oko 2.000 evra po metru kvadratnom. Međutim, na pomenutim lokacijama nekretnine su mnogo skuplje. Tako za stan na Dorćolu treba izdvojiti oko 2.500 evra po kvadratu, na Novom Beogradu u A bloku oko 3.000 evra/m2, dok su stanovi u Beogradu na vodi najskuplji – čak 3.400 evra košta metar kvadratni stambenog prostora.

Da li se isplati kupovina stana u Nišu i Novom Sadu?

U odnosu na prestonicu, Niš i Novi Sad imaju niže cene nekretnina, a i dalje važe za atraktivne lokacije za ulaganje. Kupovina stana u bilo koja od ova dva univerzitetska grada dobar je potez. Pre svega reč je o velikim regionalnim centrima, sa puno mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje. Ukoliko kupujete stan s namerom da ga date u zakup, možete biti sigurni da ćete pronaći stanare među studentima ili mladim poslovnim ljudima koji se još nisu rešili da invetiraju u sopstveni dom.

Povezana vest:  Pamela Anderson na poslednjoj duplerici Plejboja

Prosečna cena stanova u Novom Sadu je oko 1.700 evra po metru kvadratnom. Ipak, na prestižnijim lokacijama poput naselja Liman I u strogom centru grada ili na Bulevaru Oslobođenja stanovi imaju cenu i do 2.000 evra po metru kvadratnom.

Niš je značajno jeftiniji u odnosu na Beograd i Novi Sad, ali je i u ovom gradu u protekle dve godine zabeležen veliki porast cena. Tako je od 900 evra po metru kvadratnom prosečna cena stanova „skočila“ na 1.200 evra. Na Bulevaru Nemanjića i kod Crvenog Pevca nekretnine su još skuplje – pa se približavaju iznosu od 2.000 evra, naročito ako je reč o novogradnji.

Međutim, aktuelni trend rasta cena nekretnina prati i porast cena zakupa, pa stan koji kupite možete izdati za višu kiriju. Prema tome, na ovaj način barem delimično možete nadomestiti uloženo i osigurati povraćaj investiranog novca u kraćem roku.

Turistički centri kao prestižne lokacije za kupovinu stana

Pametno ulaganje novca u nekretnine ne podrazumeva samo velike univerzitetske centre u Srbiji. Naprotiv, sve popularniji i isplativiji vid investiranja jeste kupovina stana, apartmana ili pak vikendice u nekom od vodećih turističkih mesta u zemlji i regionu.

Kada su u pitanju planine u Srbiji, najatraktivnija i najelitnija odmarališta su svakako Kopaonik, Zlatibor i Fruška gora, gde se prosečna cena nekretnina kreće oko 1.700 evra po metru kvadratnom. Zanimljivo je da je u maju prošle godine na Fruškoj gori najskuplja vikendica prodata za čak 200.000 evra.

Povezana vest:  Beogradski dizajneri na Nedelji mode u Londonu

Sve je više stambenih investitora koji na ovim planinama grade luksuzne i moderno opremljene komplekse, pa nije teško pronaći apartman u koji ćete uložiti. S obzirom na veliki turistički potencijal planina, investiranje u stan na nekoj od ovih lokacija je i te kako pametno. Ukoliko opremite nekretninu modernije i dobro ispromovišete kao apartman za izdavanje, možete se osloniti na to da vratite novac u roku od 15 godina.

Rentabilnost stanova na planinama je velika tokom cele godine, ali ni banje ne zaostaju. Naročito ako živite u blizini neke od posećenijih banja poput Vrnjačke, Ribarske i Sokobanje, isplati se da uložite u kuću ili stan, opremite i izdate turistima. Prosečna cena nekretnina u Ribarskoj i Vrnjačkoj Banji je oko 1.300 evra, dok je Sokobanja značajno jeftinija – možete pronaći stan već po ceni od 500 evra po kvadratu.

Ukoliko razmišljate o kupovini stana, a niste sigurni koja lokacija vam najviše odgovara, pokušajte najpre da odredite jasno koliki vam je budžet, da li planirate da izdajete nekretninu ili da je opremite za sebe. Stanovi u turističkim centrima su dobra opcija za brži povraćaj novca, ali isto tako vrednost nekretnina u prestonici i velikim gradovima ne opada. Procenite kakve su vam finansijske mogućnosti, koji stan možete da priušitite i izaberite lokaciju koja vam se najviše dopada.